Londoni képviselő tiltakozik Vona útja miatt

Fotó: Europress/AFP/Pörneczi Bálint / Europress/AFP/Pörneczi Bálint

Görög neonácikkal, az Arany Hajnal párt tagjaival és a Brit Nemzeti Párt képviselőivel találkozik vasárnap Vona Gábor egy brit antifasiszta szervezet szerint – a Jobbik tagadja ezt az információt.


Andrew Dismore, londoni közgyűlési tag levéllel fordult Theresa May belügyminiszterhez, hogy ne engedélyezze a brit fővárosban kampányoló Jobbik-elnök hétvégi rendezvényét – írta a hvg.hu a brit ITV-re hivatkozva. Vona pártját a brit híradásban szélsőségesnek nevezik. Pál Gábor, a Jobbik sajtófőnöke a hvg.hu-nak azt mondta, hogy ez utóbbi információ "szemenszedett hazugság". Vona semelyik párt képviselőjével sem találkozik Londonban, csak a megélhetésük miatt külföldre kényszerült angliai magyar közösség tagjaival. Erre a tényre Andrew Dismore figyelmét is fel fogják hívni - mondta Pál Gábor. A Jobbik január 26-i londoni rendezvényéről a Hope not Hate nevű, 2004-ben alapított brit antifasiszta, a brit Munkáspárthoz közel álló szervezet írt, ennek hírére alapozta Andrew Dismore a levelét – írja az ITV.


Van londoni szervezete a Jobbiknak?

Megalakult a Jobbik Britanniai Társasága – erről számolt be négy éve a brit Times című lap. A szerző akkor azt állította: a magyar párt, „a szélsőjobb nagy-britanniai terjeszkedése” félelmet kelt sokakban. A lap akkor azt állította, hogy szoros a kapcsolat a Jobbik és a Brit Nemzet Párt, illetve utóbbi vezetője, Nick Griffin között. A Jobbik Britanniai Támogatásának vezetője, Fehér Tamás akkor arról beszélt: bár rokonszenveznek a párttal, de szervezetileg nem kapcsolódnak hozzá. Fehér azt is kétségesnek nevezte, hogy lenne jogi lehetősége pártoknak más országokban saját szervezetet létrehozni. Fehér szűk baráti társaságnak nevezte szervezetét, és kijelentette, hogy az nem áll kapcsolatban a Brit Nemzeti Párttal.