Londonban hallani vélik a magyar gazdaság „dübörgését”

Több elemzőcég is növelte növekedési prognózisát, nem mindegyik tart választási költségvetéstől. A környéken viszont lehetnek olyan országok, amelyek jobban teljesítenek.


A korábbinál derűlátóbban látja a magyar növekedési esélyeket több londoni pénzügyi elemzőcég. A Morgan Stanley a legutóbbi GDP-adatok alapján 2013 egészére eddigi 0,5 százalékos prognózisát 0,9 százalékosra, 2014-re az eddigi 1,5 százalékost 2,2 százalékosra emelte. A JP Morgan szakelemzőinél ugyanezek az adatok: 2013-ra 0,6 helyett 1,1 százalék, 2014-re 2,0 helyett 2,3 százalékos magyar GDP-növekedés. A Capital Economics a magyar növekedést idén 1,0 százalékosra, jövőre 2,0 százalékosra, 2015-ben 1,5 százalékosra becsüli azzal a kiegészítéssel, hogy a mezőgazdaság és az euróövezeti kereslet javulása mellett most már a hazai kereslet erősödése is várható. A Capital Economics szerint ugyanakkor a költségvetési politika is lazul a parlamenti választások közeledtével, ezért a cég elemzői úgy vélik, hogy a magyar GDP-arányos államháztartási hiány jövőre akár 4 százalékra is emelkedhet. A többi nagy londoni befektetőház és a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő viszont nem számít a magyar költségvetési politika jelentős lazítására a választások közeledtével sem.  


Minden relatív, de valamekkora növekedés lesz

A Költségvetési Tanács szerint tartható a kormány által várt két százalékos növekedés jövőre.

A Takarékbank korábbi elemzése szerint a növekedés a két százalékot is meghaladhatja 2014-ben. 2015-re is hasonló számot vár, de hangsúlyozza, hogy a potenciális növekedési tényezőkben jelentős javulásra volna szükség.

A CIB Bank vezető elemzője, Trippon Mariann korábban arról beszélt, hiába javulnak jövőre a főbb gazdasági mutatók Magyarországon, ez nem jelenti azt, hogy jó úton haladna a gazdaság,  vagy hogy a válságnak vége lenne. Ő az idei egy százalék alatti növekedés után jövőre 1,5 százalékos GDP-bővülésre számít, ami szerinte csak önmagában tűnik jónak, mert régiós szintről nézve már másképp fest a helyzet: folytatódik Magyarország leszakadása.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt.-től többféle előrejelzést találtunk 2014-re: van, ahol 1,4, máshol 1,8 százalékos növekedésről írtak. A saját honlapján egy márciusi becslés van fent  (1,5 százalék.) Egy szeptemberi jelentésben azt írták, a kedvező egyensúly megőrzése mellett fokozatosan élénkül a növekedés.

A Kopint-Tárki és a GKI idei évre vonatkozó becslése megegyezik: mindkét cég 1 százalékos növekedést vár. A jövőt a Kopint-Tárki látja fényesebbnek: szerinte 1,7 százalékos növekedés lehet, míg a GKI 1,3 százalékost vár. Utóbbi úgy véli, Magyarország régiós leszakadása folytatódhat.