London zárolta a putyini propagandagépezet számláit

Fotó: AFP / OLGA MALTSEVA

-

Eddig ismeretlen okból zárolták a Russian Today hírügynökség brit számláit a hatóságok. Az oroszok a sajtószabadságot gyászolják.


A Russian Today bankszámláit zárolták Nagy-Britanniában – mindössze ennyi a hír az orosz kormányhoz kötődő oldalon.

Ennél sokkal többet a BBC sem tud. Megerősítve a hírt, hozzáteszik Margarita Simonyan főszerkesztő Twitter üzenetét: „Zárolták a számláinkat Nagy-Britanniában. Az összeset. A döntést nem lehet felülbírálni. Legyenek büszkék a sajtószabadságukra!"
A brit közszolgálat megjegyzi: a szigetország médiahatósága – az Ofcom – korábban már megbüntette az RT-t, amiért elfogult, csak az orosz kormány álláspontját tükröző módon számolt be az ukrajnai, valamint a szír konfliktusról.
A BBC tudni véli, hogy a bankszámlák befagyasztásáról szóló döntés egyfajta szankciós válasz az Aleppo elleni orosz és szír katonai támadásokra.
Az RT ismertetéséből kiderült, hogy nem azonnali intézkedésről van szó: a bank az RT egyes számláit novemberben, a többit decemberben zárolja. Az idézett banki értesítésben is szerepel ugyanakkor, hogy a döntés végleges, és a pénzintézet nem kíván tárgyalásokba bocsátkozni az ügyről.
A beszámoló szerint a banktól az RT londoni irodájába hétfőn megérkezett levélben az áll, hogy a pénzintézet felülvizsgálta az RT-nek nyújtott banki szolgáltatásait, és arra a döntésre jutott, hogy a továbbiakban nem kívánja nyújtani e szolgáltatásokat az orosz médiacégnek.
Az RT a Royal Bank of Scotland bankcsoporthoz tartozó NatWest banknál vezeti nagy-britanniai számláit.
A hétfői beszámoló szerint a bank nem adott részletes indoklást a döntésről, közölte ugyanakkor, hogy a Royal Bank of Scotland csoport más tagjai sem kívánnak banki szolgáltatásokat nyújtani az orosz televízió nagy-britanniai műsorszolgáltatójának.
John Kerry amerikai és Boris Johnson brit külügyminiszter előző nap Londonban tárgyalt a szíriai válságról. A megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatójukon Johnson kijelentette: jelenleg a legerőteljesebb eszköz a Nyugat kezében "a szíriai rezsim és támogatói" elleni újabb szankciók érvényesítése.
Kerry ehhez hozzátette, hogy a nyugati szövetségesek már fontolgatják a szankciókat, de ezek mibenlétét sem ő, sem Johnson nem részletezte.
A brit távközlési felügyelet (Ofcom) egy évvel ezelőtt elmarasztalta az RT nagy-britanniai szerkesztőségét, miután az orosz állami hírtelevízió hírhamisítással vádolta a BBC brit közszolgálati médiatársaságot. Az RT egyik tavalyi beszámolójában az hangzott el, hogy a BBC saját maga "rendezett meg" egy vegyifegyver-támadást Szíriában egy helyszíni riportműsor kedvéért.
A BBC panaszának az Ofcom helyt adott, és kimondta, hogy az RT híradása félrevezető elemeket tartalmazott.