London tudja, mennyivel tartozik az EU-nak

Fotó: AFP / LEON NEAL

-

A Brexitről tárgyaló miniszter szerint az eddig felröppent összegek nevetségesek és eltúlzottak.


London jórészt tudja, hogy milyen pénzügyi kötelezettségei lesznek az EU-val szemben a tagság megszűnése után – mondta a Brexit feltételeiről folyó tárgyalásokért felelős brit miniszter. David Davis nevetségesnek nevezte a nem hivatalosan felmerült értesüléseket, amelyek szerint az EU akár 100 milliárd eurós számlát is benyújthat a londoni kormánynak. Nyilvánvaló, hogy az EU "maximalista álláspontról" indult neki a tárgyalásoknak, de "ebbe az összegbe beletettek mindent, ami csak az eszükbe jutott" – mondta Davis.

A Financial Times néhány hete azt írta, hogy az EU akár 100 milliárd euró egyszeri bruttó befizetési igényt is benyújthat Nagy-Britanniának. A lap szerint az EU kalkulációi tartalmazzák a brit EU-tagság megszűnése utáni uniós költségvetési időszakra, 2019-2020-ra vállalt mezőgazdasági és egyéb költségvetési hozzájárulást, és az uniós adminisztratív költségeket.

A brit kormány többször jelezte, hogy London ekkora számlát biztosan nem fog elfogadni és kifizetni.

A The Times 45 milliárd eurós brüsszeli igényről írt, a Financial Times azt jelentette, hogy Theresa May miniszterelnök 20 milliárd eurós befizetés felajánlását tervezi.

May pénteki firenzei beszédében, amelyben a Brexit utáni brit időszakra szóló kormányzati stratégia főbb vonalait ismertette, erről csak annyit mondott: Nagy-Britannia eleget tesz mindazon pénzügyi kötelezettségeinek, amelyeket uniós tagsága idején az EU-val szemben vállalt.

A kormányfő összeget nem említett, de szerinte az eddig elhangzott állítások eltúlzottak, és nem segítik az előrelépést.

Davis sem volt hajlandó meghatározni az EU-val szembeni brit kötelezettségeket, de azt mondta, Londonnak erről "meglehetősen egyértelmű elképzelései vannak". A végső számla várható összegéről szóló hírekre azt mondta, hogy az összegeket hasraütés-szerűen találták ki a lapok.

Davis szerint a külföldi EU-munkavállalóknak, akik a tagság megszűnése után tervezett kétévi átmeneti időszakban érkeznek, várhatóan regisztrálási kötelezettségük lesz. Ez csak az akkor újonnan érkezőkre fog vonatkozni, a már Nagy-Britanniában élő EU-polgárokra nem.