London tiltakozott Washingtonnál az információk kiszirvágása miatt

Fotó: MTI/AP/PA / Peter Byrne

-

Érvényben marad a legmagasabb, kritikus fokozatú terrorellenes készültség Nagy-Britanniában.


A hétfői manchesteri merénylet ügyében zajó nyomozásban a rendőrség szerint haladás történt, és jelenleg nyolc ember van őrizetben – mondta Theresa May kormányfő. A merénylet óta kilenc embert vettek őrizetbe, de egy nőt vádemelés nélkül elengedtek – mondta Ian Hopkins. A manchesteri rendőrség főparancsnoka szerint az őrizetbevételek "nagy jelentőségűek", és az eddigi házkutatásokon a rendőrség olyan tárgyakat talált, amelyek fontosak a nyomozás szempontjából.

A brit elhárítás (MI5) kötelékében működő egyesített terrorizmus-elemző központ, a JTAC helyzetértékelése alapján a héten elrendelt kritikus szinten marad a terrorellenes készültség – mondta May, és éberségre intette a lakosságot.

A riasztási fokozat meghatározása a JTAC hatásköre. A kritikus szint lehetővé teszi, hogy a rendőrök katonákkal együtt járőrözzenek. Jelenleg hozzávetőleg ezer katona segíti a rendőrök munkáját – mondta May. Nagy-Britanniában az utolsó májusi hétvége utáni hétfő hagyományosan munkaszüneti nap.

A szombati kupadöntőn – a Chelsea és az Arsenal mérkőzésén a Wembley stadionban – a hadsereg nem lesz jelen, a biztosítást a rendőrség látja el.

May a brüsszeli NATO-csúcson találkozott Donald Trump amerikai elnökkel. A kormányfő szóvá tette, hogy a Washingtonnal megosztott hírszerzési adatok kiszivárogtak a sajtónak. May állítólag közölte Trumppal, hogy London óriási jelentőségűnek tartja az információk megosztását, de ezeket az adatokat bizalmasan kell kezelni. Az amerikai elnök közleményében rendkívül aggasztónak minősítve a szivárogtatást, és szerinte a tetteseket felelősségre kell vonni. Nemrég egyébként Trump volt az, aki az izraeliektől kapott bizalmas hírszerzési adatokat elmondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek és küldöttségének.

A manchesteri rendőrség csütörtök óta nem továbbít információkat az amerikai szolgálatoknak. A héten Amber Rudd brit belügyminiszter is tiltakozott az amerikai szivárogtatások miatt, Andy Burnham, Manchester polgármestere pedig csütörtökön panaszt emelt az USA nagykövetségének ügyvivőjénél.

Csütörtökön a manchesteri gyermekkórházba látogatott II. Erzsébet királynő. A 91 éves uralkodót a kórház személyzete tájékoztatta, és beszélt néhány sérülttel is.

A hétfői robbantásos merénylet sérültjei között sok a gyerek. Közülük tizenkettőt ebben a kórházban kezelnek, mindegyikük 16 év alatti.

A brit egészségügyi szolgálat szerint a robbantás után 116-an kaptak kórházi ellátást, közülük 75-en továbbra is kórházban vannak. A sérültek közül 23-nak kritikus az állapota.

A nyomozás továbbra is azt feltételezik, hogy az öngyilkos merénylet végrehajtója, a 22 éves Salman Abedi nem egyedül cselekedett, hanem egy hálózat állhatott mögötte, és a pokolgépet sem ő állította össze, hanem valaki mástól kapta.

A brit terrorkészültség szintjét ezért emelték kritikus szintre. Az elhárítás szerint amíg e hálózatot nem sikerül teljesen feltárni, fennáll a veszélye egy újabb merényletnek.