London nehézsúlyú bajnoka Ali nyomába lépett

Fotó: Getty Images / Richard Heathcote

-

Anthony Joshua másfél menet alatt kiütötte az IBF világbajnokát. 16 meccs, ugyanannyi K.O. Ő harmadik, aki regnáló olimpiai bajnokként lett nehézsúlyú világbajnok.


Szombaton éjjel Londonban csapott össze az amerikai Charles Martin, az IBF nehézsúlyú világbajnoka (a címet Vjacseszlav Gazkov ellen szerezte meg, azt követően, hogy a szervezet megfosztotta Tyson Furyt a Vlagyimir Klicskótól elnyert övtől), és kihívója, a brit Anthony Joshua.

A várt csata elmaradt, pedig két veretlen bunyós lépett a ringbe (az amerikai prémes palástban, hatalmas koronával a fején). Azonban Martin (25-1-1) másfél menet alatt megadta magát a 26 éves olimpiai bajnoknak, aki a második menetben gyors egymás után kétszer küldte padlóra, a második után pedig a vezetőbíró úgy látta jónak, ha már nem teszi ki Martint további verésnek.


A teljes meccs - nem lesz hosszú


Anthony Joshua ezzel 16. meccsét is megnyerte, méghozzá valamennyit kiütéssel. Ennél is beszédesebb adat, hogy a 198 centi magas bunyós eddig mindössze 34 menetet töltött a ringben, és ebben van egy „maratoni” hétmenetes találkozó Dillian Whyte ellen.

A londoni olimpia bajnoka Muhammad Ali (1960) és Leon Spinkis (1976) után ő lett a harmadik olyan bokszoló, aki regnáló nehézsúlyú olimpiai bajnokként lett a súlycsoport profi bajnoka. Ilyen minőségében pedig az első brit, miután Lennox Lewis 1988-ban kanadai színekben nyert olimpiai aranyat, mielőtt brit zászló alatt profi bajnok lett volna.

Joshua egy másik mutatóban Ali elé is került: a legnagyobb ugyanis csak 20. meccsén jutott el a vb-övig, míg a britnek ez már a 16-ik alkalomra sikerült. A listát egyébként a már említett Spinks vezeti, aki nyolcadik profi meccsén lett világbajnok, miután 1978-ban éppen Alit győzte le a címért.


Tyson Fury gratulál


A bukmékerek már dörzsölik a tenyerüket, ugyanis, ha július 9-én Tyson Fury a visszavágón is legyőzi Vlagyimir Klicskót, akkor semmi akadálya nem lesz egy brit címmérkőzésnek (de a kalapban van még az első menetes K.O.-val visszatérő David Haye is). Fury (aki ezer fontot veszített, mert Martinra tett a meccs előtt) már meg is tette az első lépést egy hangulatos meccs felé. „Szóval AJ megszerezte az övet. Lassú és nehézkes volt, és még mindig úgy néz ki, mint egy testépítő. Ide nekem az áldozati bárányt” - írta a Twitteren.