London nagyvonalú lesz a régi EU-migránsokkal

Fotó: POOL / BEN STANSALL

-

Azt nem ígéri a brit illetékes, hogy a Brexit után is könnyű lesz bevándorolni.


Nagy-Britannia Brexit-ügyi minisztere szerint nagyvonalú megállapodás várható London és Brüsszel között a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az uniós társállamokban élő britek jogainak csorbíthatatlanságáról. Azt viszont nem zárta ki, hogy a jövőben, egy bizonyos időpont után az újonnan érkezőkre már nem vonatkoznának ugyanezek a jogok.

David Davis, aki a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lapnak adott interjút, elvetette annak lehetőségét, hogy a Nagy-Britanniába települt hárommillió külföldi unós polgárnak távoznia kellene a brit EU-tagság megszűnése után.


„Nagyvonalú megállapodás lesz a már itt tartózkodó EU-migránsok ügyében,

és nagyvonalú megállapodást kötünk az EU-ban élő britek ügyében is” – fogalmazott a veterán konzervatív párti politikus, akit Theresa May miniszterelnök állított a brit EU-tagság megszűnési folyamatának irányítására újonnan létrehozott minisztérium élére.


Londonba érkező közép-európaiak


A brit kormány többször hangoztatott hivatalos álláspontja is az, hogy viszonossági alapon a továbbiakban is biztosítható lesz a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve ez uniós társállamokban letelepedett britek jogainak érvényesülése.


Arra a kérdésre azonban, hogy mi történik, ha még Nagy-Britannia kilépése előtt esetleg meredeken növekedne a külföldi EU-tagállamokból érkező letelepülők száma, Davis kijelentette, ha ez bekövetkezik, azzal foglalkozni kell. A Brexit-miniszter szerint számos lehetőség van, ezek közé tartozhat például, hogy a korlátlan idejű letelepülés joga csak azokat illetné meg, akik egy bizonyos meghatározott időpont előtt érkeznek Nagy-Britanniába, az utána érkezőkre már nem.

Davis hangsúlyozta azonban, hogy ezeket a döntéseket nem találgatásokra, hanem a realitásokra alapozva kell majd meghozni.

Kijelentette azt is: bízik abban, hogy


Nagy-Britannia megtarthatja hozzáférését az Európai Unió egységes belső piacához, úgy, hogy közben szabályozza a bevándorlást.

Ezt a kombinációt EU-illetékesek egyértelműen kizárták, Davis azonban kijelentette, hogy jelenleg mindenki a kiinduló tárgyalási pozícióit foglalja el, és természetes, hogy az uniós illetékesek ebben a szakaszban keményen fogalmaznak.