London megkurtítaná az EU-bevándorlók ellátását

Egy teljes évnyi tartózkodást kellene igazolniuk, mielőtt járna nekik a brit szociális ellátórendszer minden szolgáltatása.


Az uniós társállamokból érkező letelepülők szociális juttatásainak szigorítását készül bejelenteni hamarosan David Cameron brit miniszterelnök, dacolva Brüsszel ellenkezésével - írta kormányforrásokat idézve a The Sunday Times. A konzervatív brit lap értesülései szerint a kormányfő azt a lehetőséget is fontolgatja, hogy a külföldi EU-polgároknak egy teljes évnyi életvitelszerű tartózkodást kell igazolniuk, mielőtt igénybe vehetnék a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásait. A terv elfogadása esetén az EU szinte bizonyosan bíróság elé citálja Londont - írja a lap -, mert az Európai Bizottság tiltja a hazai és külföldi EU-állampolgárok közötti diszkriminációt. Cameront bátorítja azonban, hogy sok más nyugati tagállam - köztük Németország, Spanyolország és Dánia is - osztja a bevándorlással kapcsolatos brit aggályokat. A kormányfőt támogatja Boris Johnson, London befolyásos konzervatív párti polgármestere is, aki „őrültségnek“ nevezte a bevándorlás jelenlegi uniós szabályozását, amely miatt a brit kormány „teljesen tehetetlen“ az esetenként „semmiféle munkavégzési hajlandóságot nem mutató“ EU-bevándorlókkal szemben. A toryk alsóházi frakciójában eközben gyűjtik az aláírásokat ahhoz a kezdeményezéshez, amely további öt évvel meghosszabbítaná a románok és bolgárok letelepedését korlátozó, január elsején lejáró intézkedéseket.


Egyre forróbb téma az uniós bevándorlók ügye

Nagy-Britanniában egyre fajsúlyosabb belpolitikai vitatémává válik az uniós társállamokból érkezők bevándorlásának szabályozása. A minap még az ellenzéki brit Munkáspárt egyik legtekintélyesebb veterán politikusa, Jack Straw volt belügy- és külügyminiszter is „látványos hibának“ minősítette, hogy a Labour vezette kormány átmeneti korlátozások nélkül beengedte Nagy-Britanniába a közép- és kelet-európai új uniós tagállamok munkavállalóit a 2004-es EU-bővítés után. Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztos szóvivője, Jonathan Todd a vitát kommentálva a minap azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a brit gazdaság és a költségvetés jól jár a társállamokból érkező munkavállalókkal, akiknek „hatalmas többsége“ több adót és járulékot fizet be a brit büdzsébe, mint amennyit abból igénybe vesz. Képek: Thinkstock/Europress