London hallani sem akar a 100 milliárdos számláról

Fotó: AFP / ANTHONY WALLACE

-

A Brexitről tárgyaló miniszter szerint a brit kormány még semmiféle hivatalos számot sem kapott Brüsszelből.


A Brexit-tárgyalásokért felelős miniszter szerint Nagy-Britannia biztosan nem fizet 100 milliárd eurót az EU-nak. A Financial Times azt írta: számításai szerint az EU akár százmilliárd euró egyszeri bruttó befizetési igényt is benyújthat Nagy-Britanniának a tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodás fejében.

A lap értesülései szerint az EU Brexit-tárgyalói felfelé módosították az unióval szembeni brit pénzügyi kötelezettségekről szóló eredeti kalkulációikat, amelyek egyebek mellett tartalmazzák a tagság megszűnése utáni időszakra, 2019-2020-ra járó mezőgazdasági hozzájárulást és az uniós adminisztratív költségeket.

A nettó befizetési igény a 100 milliárd eurós bruttó összegnél nyilván kisebb lesz, de így is jóval magasabbnak ígérkezik az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker által korábban felvetett 60 milliárd eurónál – írta a lap.

David Davis, a kilépési tárgyalások irányítására létrehozott brit minisztérium vezetője azonban azt mondta: London "ekkora válási számlát" biztosan nem fog elfogadni és kifizetni. Davis szerint annyit fizetnek majd, amennyire jogilag kötelezhető, és "nem annyit, amennyit az Európai Bizottság akar".

A miniszter szerint a brit kormány komolyan veszi jogosultságait és kötelezettségeit, de egyelőre "semmiféle számot nem látott" az EU részéről. Davis "keménykedéssel" vádolta az EU illetékeseit.

A sajtóban korábban is jelentek meg számítások arról, hogy a kilépési végszámlán mekkora követelés állhat majd, az eddigi összegek nem haladták meg a 70 milliárd eurót.