London fegyverkezik

Forrás: MTI/EPA/AAP/DCNS GROUP

-

Nagy többséggel jóváhagyta a brit parlament az önálló brit nukleáris csapásmérő erőt hordozó tengeralattjáró-flotta megújítását.


Az ötórás, hétfő éjszakába nyúló vita után az alsóházi képviselők 472:117 arányban támogatták a konzervatív párti kormány indítványát. Az ellenzéki Munkáspárt képviselőinek jelentős többsége is megszavazta a Trident fegyverrendszert hordozó Vanguard típusú tengeralattjárók kicserélését, nyíltan szembefordulva Jeremy Corbynnal, a párt vezetőjével, aki a brit atomfegyverzet felszámolását követeli.

A Skóciát kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) alsóházi frakciója ugyanakkor (egyetlen képviselő kivételével) elvetette az indítványt, és a szavazás után – hagyományos álláspontjának megfelelően – közleményben követelte a nukleáris fegyverek eltávolítását Skóciából.

A Vanguard-flotta Skócia nyugati partjainál állomásozik. A négy tengeralattjáróból álló kötelék kicserélése a jelenlegi előirányzat alapján 31 milliárd fontba (12 ezer milliárd forintba) kerül, és a program költségvetése 10 milliárd font tartalékot is tartalmaz.

A Trident-rendszer megújításáról tartott vita és szavazás volt a Theresa May miniszterelnök vezette új brit kormány első parlamenti megmérettetése. Theresa May az alsóházi vita vezérszónokaként kijelentette, hogy a jelenlegi globális geopolitikai helyzetben súlyos felelőtlenség lenne az önálló brit nukleáris ütőerő felszámolása.