Lolita-gyárak: gyerekek a szépségiparban

Fotó: / / /

-

A botoxolt, Madonna-stílusban felöltöztetett ötéves lányok szépségversenyei és valóságshow-i milliárdos üzletekek. Hol a határ a gyerekmodellek, statiszták menedzselése és a korai szexualizáció, a gyermeki szépség és ártatlanság kizsákmányolása között?


A Universal Royalty az USA egyik legnagyobb és legnevesebb versenye, ahol a borsos nevezési díj ellenében színpadra lökhetik csemetéiket a szülők, akik azok lelki és testi egészségét is kockáztatják egy újabb koronáért. Vajon mit érzékel ebből a színpadon pózoló, csókokat dobáló, kacsintgató kislány, és mennyire rongálhatja mindez lelkivilágát, énképét? Bojti Andrea, gyermekpszichológus szerint a következmények súlyosak lehetnek: „ Azok, akik ilyen versenyeken vesznek részt, később a felnőtt életben sokkal több lelki problémával küszködnek, hajlamosabbak depresszióra, helytelen önértékelésre, evészavarokra. Kutatások igazolják, hogy a média által közvetített értékrend milyen komoly hatással van a fiatal korban kialakuló testképzavarokra.”

Magas sarkúban

A TLC tévécsatornán futó reality sorozatban látható, amint a profi smink, frizura mellé kihívó ruhák és felnőtt nőket is megszégyenítő kacérság társul. A kislányok közül sokan már 8 évesen - vagy akár 5! - olyan mozgáskultúrával rendelkeznek, ami finoman szólva is rendellenes az ő korukban. A versenyeken használt jelmezek között fürdőruha és a magas sarkú is szerepel, a kislányok pedig az ízléstelenség határát feszegető ruhadarabokba bújva kápráztatják el a zsűrit. Eközben – a hozzáértők – színpadi jelenlétről és karizmatikus személyiségről beszélnek. „Ezek a versenyek a gyerekek korai szexualizációjához is vezetnek. Nem elég, hogy a gyermeki létből a felnőttbe csöppennek, amikor magukra öltik a felnőttes viseletet, ezek a ruhák általában kihívóak is. Sok kisgyerek pedig értelmezni sem tudja azt a helyzetet, ahogyan a felnőttek reagálnak „bájos, szexi" megjelenésükre. Ezek a szituációk potenciálisan magukban hordozzák a gyermekkori szexuális bántalmazás lehetőségét” – mondja a pszichológus.


A szülők hozzáállása megdöbbentő: bármit megtesznek a tökéletes megjelenésért. Kihullott tejfog esetén műfogak, álmosság ellen kávé vagy energiaital a cumisüvegbe. „Az anyákat leginkább a jelenlegi társadalmi státuszból való kitörés lehetősége motiválja. A szépségversenyek, valóságshow-k könnyen jött lehetőséget biztosítanak az ismertté váláshoz, de gyermekkorban ennek nagyon sok káros hatása van. Egy gyermek még nem tudja felmérni, kezelni mivel jár az ismertség, a népszerűség. Elég csak olyan amerikai hírességekre gondolni, akik gyermekként kerültek a média világába. Ez a gyermekszépségversenyeken induló gyerekekre is érvényes” – állítja Bojti. A média folyamatosan kritizálja e szépségversenyek körülményeit. A francia Vogue magazinban megjelent provokatív fotósorozat egy 10 éves modellről nemzetközi botránnyá vált. A sminkben és magas sarkúban pózoló kislányról készült képek akkora felháborodást keltettek Franciaországban, hogy a parlament megszavazta a 16 évesnél fiatalabb gyermekek szépségversenyen való részvétele ellen szóló törtvényt. Eközben az ilyen rendezvények sikere a tengerentúlon továbbra is töretlen.

Magyar gyerekek

Magyarországon – ha nem is a szépségversenyeknek – a gyermekstatiszták, gyermekmodellek közvetítésének stabil piaca van. Kérdéseimmel egy neves ügynökséget kerestem fel, akik azonnal felajánlották egy interjú megszervezését. A Profil Modell irodájában először Pankával és édesanyjával találkozom. Panka 8 éves, volt már fotózáson és egy filmforgatáson is részt vett. Életvidám, cserfes kislány, látszik rajta, hogy szeret szerepelni. „Az egész úgy indult, hogy Pankáról már bölcsődében és később az óvodában is sokszor mondták, hogy nagyon könnyen tanulja meg a dalokat, versikéket, és ezeket szépen elő is adja, szeret szerepelni. Remek a memóriája, úgyhogy mi kimondottan a színjátszás irányába indultunk el, kerestünk egy színjátszó kört is” – meséli a kislány édesanyja.


Panka mesél egy kicsit az eddigi élményeiről, szereplésekről, hogy zajlott egy nap a forgatáson, és hogy most épp milyen darabbal készülnek a színi tanodában. Nekem úgy tűnik, eddigi tapasztalatai csak pozitív élményekkel gazdagították. Édesanyja tudatosan figyel arra, hogy mindent megbeszéljenek, és Pankában ne alakuljon ki hamis kép sem a sztárságról, sem a sikerről: „Előfordult már, hogy forgatás miatt kikértük az iskolából, de olyankor is mindent bepótolunk, mert a tanulás a legfontosabb. Ilyenkor először örül egy kicsit, hogy szabadnapot kap, de tudja, hogy a végén a házi feladatok sem maradhatnak el.” Az amerikai példával ellentétben Panka anyukája nem erőszakolja rá gyermekére saját elképzeléseit, egyszerűen afelé irányítja kislányát, amihez tehetsége van, amiben jól érzi és lefoglalja magát, de nincsenek tervek: „Nem szövögetek álmokat. Csinálja, amíg élvezi. Ha egyszer azt mondaná, hogy abbahagyja, akkor biztos megpróbálnám megbeszélni vele az okokat, hiszen ügyes, és sajnálnám, ha nem csinálná, de az ő döntése lenne.” És a forgatások, fotózások világától sem félti, hiszen „mindig ott vagyok vele. Kell is ez a kontroll, így én sem aggódom. Arról nagyon sokat beszélgetünk, hogy mit jelent, ha valami sikerül, és mi történik, ha éppen nem őt választják. Szeretném, ha tudná, hogy az olyan dolgok, mint a szépség, teljesen szubjektívek, van, aki szerint ez szép, más szerint pedig az. Szépségversenyekre pont emiatt eddig sem, és ez után sem nevezném be. Nemrég láttam is egy ilyen hirdetést, egy pillanatra el is gondolkodtam rajta, de aztán arra jutottam, hogy nem, mert némileg nekem is negatív érzésem van az ilyen versenyekkel kapcsolatban.” Váczi Orsi, aki az ügynökséget képviseli interjúnkon, hozzáteszi, hogy a rendezők általában tudatosan figyelnek arra, hogy a felvételek között pihenhessenek a gyerekek, sőt a forgatáson töltött órák száma is nagyban függ a kicsik korától – hiszen senkinek sem jó, ha a fáradtságtól elkedvetlenednek. Pankáék után rögtön érkeznek is a Koltai ikrek, két kisfiú. Jó pár percig szóhoz sem jutok – pedig én vagyok a kérdező.


Édesanyjuk elmeséli, hogy a fiúk életében is az iskola és a tanulás szerepel az első helyen. Az ikrek második osztályosok, hét közben nincs sem fotózás, sem forgatás, az iskola az első. Szerepeltek már reklámfilmben és az ügynökség saját projektjében, a Hamalában is. „Ezeket a dolgokat meg kell és meg is szoktuk beszélni. Akkor is együtt megyünk a forgatásra, ha épp csak az egyikőjük került be, mert ez a színfalak mögött is érdekes és izgalmas élmény lehet egy gyereknek, sőt, még nekem is az.” A fiúk szintén több ízben gyakorolják kreativitásukat, prózamondó versenyek, iskolai szakkörök, sport és zenetanulás, nem áll meg az élet egy-egy castingnál. „Nincsenek ilyen jellegű terveim, nem gondolkodom azon, hogy melyik gyermekemből mi legyen, ha felnő, nem színészpalántákat nevelek. Persze, nem zárkózom el attól a lehetőségtől sem, hogy ezt a mesterséget választják, de szeretném, ha minél több dolgot tanulhatnának, kipróbálhatnának, és így alakulna ki bennük, hogy mivel szeretnének foglalkozni, mi is teszi őket boldoggá.” A szépségversenyekről a fiúk véleménye: „Nagyon nagy butaság.” Miközben autogrammot „készítenek” nekem, Orsi elmondja, hogy a helyes szülői hozzáállás nagyon fontos, talán a legfontosabb, második helyen pedig az ügynökségé áll. „Előfordult már, hogy nem regisztráltam jelentkező gyermeket, mert a személyes találkozón egyértelmű volt, hogy az anyuka lelkesedése sokkal nagyobb. Míg ő arról beszélt, hogy a kislány mindennél jobban szeretne szerepelni, a gyereken pont az ellenkezője látszott, én pedig nem fogok ilyen helyzetbe kényszeríteni senkit, még akkor sem, ha a szülő ezt szeretné.”