LMP: Ma is a függetlenségért és az önrendelkezésért kell küzdeni

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Hadházy szerint az ország évtizedes lecsúszását kockáztatják azok, akik nem tesznek meg mindent a kormány leváltásáért.


A függetlenség, az önrendelkezés és a szuverenitás gondolata köti össze az a 169 évvel ezelőtti forradalmi eseményeket napjainkkal – mondta az LMP társelnöke a párt ünnepségén az egykori Pilvax kávéházban. Szél Bernadett szerint törekvéseink ma is abból az eszméből származnak, hogy saját politikai közösségünk sorsát mi magunk szeretnénk meghatározni.

Szél szerint ebből a szempontból kell feltenni azt a kérdést, hogy Petőfi, Jókai, Vasvári vagy az első felelős kormány akart-e volna paksi bővítést, amellyel „áruba bocsátjuk cselekvési és döntési szabadságunkat"?

Milyen szuverenitás az, amelyet a kormány egy külföldi hatalommal összejátszva bocsát áruba az emberek feje felett? – kérdezte Szél.

Hadházy Ákos, a párt társelnöke rendszerváltásról beszélt, amely szerinte szükségszerűen jár együtt a kormány leváltásával. Hadházy azt kérdezte, hogy a kormány választással vagy máshogy váltható-e le. Szerinte nem kell félni a forradalom szótól, hiszen kis forradalmak már most is történnek.

Hadházy bírálta azokat a politikusokat, akik szerint a következő választást még nem nyerheti meg az ellenzék. Szerinte akik nem tesznek meg mindent a kormány leváltásáért, azok az ország évtizedes lecsúszását kockáztatják.

Semmi nem mutatja, hogy ha ismét a jelenlegi kormány nyerne 2018-ban, ne nyúlna egyre durvább eszközökhöz, mert a kormány "túl sokat és túl nyíltan lopott" – mondta Hadházy. Mivel tagjai a börtönnel játszanak, félnek, és aki fél, az kiszámíthatatlan.

Hadházy szerint nem várható, hogy tisztességes lesz a 2018-as választás, mivel a kormányoldal már most milliárdokat költ saját propagandájára.