LMP: a listás jelöltek egyéniben is indulnak

Fotó: MTI / Beliczay László

-

Bemutatta 2018-as országgyűlési választási lista első harminc jelöltjét az LMP.


Az LMP az első párt, amely listáját nyilvánosságra hozza – mondta Szél Bernadett, a párt társelnöke és miniszterelnök-jelöltje. Szél azt mondta: a jelöltek mindegyike indul egyéni körzetekben is. A pártnak mind a 106 körzetben van jelöltje, akiket országjáráson mutatnak majd be. A lista első tíz helyén ötven-ötven százalékos a nemek aránya, a lista további részében pedig két azonos nemű után ellenkező nemű jelölt következik.

A társelnök részletesen bemutatta a kongresszuson elfogadott országos lista első tíz helyén álló jelölteket. Hadházy Ákos társelnök, frakcióvezető-helyettes sokat tesz a demokráciáért és azért, hogy az "országban működő korrupciós gépezet" le tudjon állni – mondta Szél. Ungár Péter, a párt elnökségi tagja, az Európai Zöld Párt elnökségi tagja, aki a Magyarországon erősödő orosz befolyásra hívta fel a figyelmet a sajtóban – mondta Szél. A negyedik Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes, a párt gazdaságpolitikusa és egyik alapítója. Őt követi Keresztes László Lóránt, korábban elnökségi tag, pécsi önkormányzati képviselő, az EU Régiók Bizottságának tagja.

A lista hatodik helyén Kanász-Nagy Máté, a párt szóvivője szerepel. A hetedik az MSZP-frakcióból átigazolt Demeter Márta, aki honvédelmi és biztonságpolitikai ügyekkel foglalkozik, az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint személye garancia a korszakváltásra.

A nyolcadik Lengyel Szilvia, az LMP egyik alapítója, korábbi országgyűlési képviselő, jelenleg az Ökopolisz Alapítvány társelnöke. A lista kilencedik helyén álló Ferenczi István szintén LMP-alapító, elnökségi tag, kispesti önkormányzati képviselő. Szél a tizedik helyén levő Ábrahám Júliáról elmondta: elnökségi társa, a párt egészségügyi kabinetének vezetője.

Az LMP kétnapos kecskeméti kongresszusának első napján, szombaton, az Új Kezdet nevű párttal történő együttműködésről állapodtak meg a kampányidőszakra. A megállapodás értelmében az Új Kezdet a lista 3., 10. és 12. helyét kapja, ez azt jelenti, hogy közös frakcióban fogják folytatni a munkát.

Hadházy szerint a teljes korszakváltáshoz az LMP listáján már szereplő, kellően hiteles, elszánt és felkészült politikusokra van szükség. A kérdésre, mit szól ahhoz, hogy a kormány feljelentést tesz ellene, azt mondta: kérni fogja a mentelmi jogának kiadását. Szerinte egy ilyen pernél be lehet szerezni azokat a bizonyítékokat, amelyeket állítása szerint a kormány számukra eddig nem adott ki.

Ungár szerint az LMP nem támogat felső határ nélküli betelepítési kvótát, ám támogat bizonyos szintű szolidaritást a többi európai uniós országgal. A migrációval nem kampányolni szeretnének, hanem olyan megoldást találni, hogy emberségesek legyenek, ugyanakkor garantálni tudják a biztonságot is – mondta Ungár.