LMP: A kormány ellopta az oktatásra szánt uniós pénzt

-

A párt hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanúja miatt több oktatási háttérszervezet ügyében is feljelentést tesz, ismeretlen tettes ellen.


„Eszement tételeket” talált a közbeszerzési értesítőben és az Oktatási Hivatal honlapján megtalálható szerződésekben Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője, aki szerint a kormány kizárólag azért vezetett be „ostoba tantervet, adminisztrációs terheket és minősítési rendszert”, hogy előre eltervelten ellophassa az azok elkészítése után felvehető uniós pénzt.

A reformra szánt pénzeket az Emberi Erőforrások Minisztériuma három háttérintézménye használta fel főként: az Oktatási Hivatal, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Educatio Nonprofit Kft. Ezek összesen négy témában írtak ki pályázatokat:
  • a közoktatás átfogó minőségfejlesztésére 3,5 milliárd forint,
  • pedagógusképzés támogatására 11,5 milliárd forint,
  • "XXI. századi közoktatásra" 6 milliárd forint,
  • a köznevelési reformok operatív megvalósítására pedig 4 milliárd forint értékben.
Hadházy szerint az eddig oktatási reformokra költött nagyjából 30 milliárd forint egy része - akár több száz milliós tételben „alibicégeknek és feladatokra ment.”


 Az idióta tankönyveket és oktatási programokat pedig azért kell használni, mert különben az EU visszakérné a támogatást.

Hadházy szerint a legfelháborítóbb, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma három háttérintézménye napi 50-80 ezer forintokért vásárolt úgynevezett szakértői napokat, összesen nagyjából 1,8 milliárd forintért. A Merkel Konzulent Zrt-vel kötött, több mint fél milliárdos szerződést tartja a legdurvábbnak, azt ugyanis a projektzárás előtt 2 hónappal kötötték az egyszemélyes céggel.

Kiszúrta, hogy az egyik, kreatív tervre kötött szerződésnél forintra pontosan stimmelt a szerződés eredetileg becsült összértéke és a szerződés végleges összege: egészen pontosan 19.938.189 forintról van szó.

Hadházy szerint különböző reklámtárgyakra több mint 50 milliót költöttek, de a politikus szerint a pénz lenyúlásának egyik technikája volt a felvételi és érettségi feladatok megíratása. A nemzeti köznevelési portált 2,6 milliárd forintért készítette a Microsoft Magyarország, a honlapon szereplő feladatok így egyenként 100 ezer forintba kerültek, azok nagy része azonban csak a tankönyvekből van kimásolva - hívta fel a figyelmet Hadházy, aki a helyiségbérlések között is talált több gyanús szerződést.

A párt hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanúja miatt több oktatási háttérszervezet ügyében is feljelentést tesz, ismeretlen tettes ellen.

Ikotity István parlamenti képviselő szerint az oktatási reformokra szánt pénzeket az előző kormányok idején sem a megfelelő célokra költötték. A pártok közötti összefonódás példájaként említette, hogy Köpeczi-Bócz Tamás, az Emmi uniós pénzekért felelős államtitkára 2005-ben is helyettes államtitkár volt.


Az Oktatási Hivatal szerint az ellenzék összehangolt támadást folytat az állami oktatásirányítás ellen, Hadházy vádjait visszautasítják és megalapozatlannak tartják. A hivatal közleménye szerint valamennyi, a kiemelt uniós projektek megvalósítása kapcsán lefolytatott beszerzési és közbeszerzési eljárása szabályos volt, ezt a projektek többségében már a hazai és uniós ellenőrzések is megerősítették. Ha Hadházy valóban feljelentést tesz, állnak a vizsgálat elé.