Liverpool–Man City – Az év PL-meccse

Fotó: Alex Livesey/Getty Images / Alex Livesey/Getty Images

-

HÁTTÉR

A szezon legjobban várt angol bajnokija következik, ugyanis a két legjobb, legtöbb gólt szerzett és leglátványosabban futballozó csapat feszül egymásnak Liverpoolban. A találkozó érzelmi hátterét az angol futball legnagyobb tragédiájának 25. évfordulója adja.


Az Anfield Roadon úgy általában nincsen könnyű dolga a mindenkori vendégcsapatnak, hiszen a szurkolók nemcsak elképesztő módon élnek együtt a játékkal, de leírhatatlanul hangosak is, a dobozszerű arénában pedig megreked a hang. Ezúttal viszont valószínűleg kétszeres decibellel zúgnak majd a lelátók, ugyanis az 1989-es Hillsborough-i tragédia emléke – amelynek következtében 96 Liverpool-szurkoló vesztette életét – rengeteg érzelmet szabadít majd fel a drukkerekből. Ráadásul a csapat olyan helyzetbe került, hogy ha megnyeri mind az öt hátralevő meccsét, akkor 24 év elteltével újra bajnoki címet ünnepelhet. Nem véletlenül mondják, hogy a 2005-ös, Chelsea elleni BL-elődöntő óta – melyet Luis Garcia „fantomgóljával” nyert meg a Pool, bár José Mourinho szerint a közönség szerezte a találatot – ez a legfontosabb hazai meccse a csapatnak. A Liverpool akkor is vezette a tabellát, amikor legutóbb találkozott a Manchester Cityvel, de az ünnepi időszakban vereséget szenvedett az Etihad Stadionban. A szinte mindig nyugodt Brendan Rodgers bírózott is egy jóízűt a meccs után – egy les címén tévesen érvénytelenített gólt és egy meg nem adott tizenegyest kért számon a helyi illetőségű játékvezetőn –, amiért meg is büntették. Viszont nemcsak az észak-ír menedzser szerint volt csapata egyenrangú a papíron jóval erősebb ellenfélnél, hiszen a City sérüléssel bajlódó kapitánya, Vincent Kompany szerint is a Liverpool volt a legerősebb csapat, amellyel szembenézett az idei szezonban.

Kompany (j) Jordan Hendersonnal harcol a decemberi meccsen


A Liverpool pár nappal később egy nagyon hasonló meccsen a Chelsea-től is kikapott, és lecsúszott a tabella éléről, viszont azóta nem kapott ki bajnokin, így ismét az első helyen van. Jóllehet a City vesztett pontok tekintetében kettővel jobban áll, a Pool saját kezébe vette sorsa irányítását. Ez azért nem rossz egy olyan csapattól, amely tavaly csak a hetedik helyen végzett (azelőtt pedig nyolcadik, hatodik és hetedik volt), és amelynek a kerete jóval szűkebb a többi élcsapat játékosállományánál, még ha az európai kupaküzdelmekből ki is maradt a társaság. A Liverpool darabszámra egy bő kezdőre elegendő, fiatalokkal és nem utolsósorban angolokkal színesített csapattal pofozza végig a ligát, és nemcsak látványos játékot nyújt eközben, de félelmet nem ismerő hozzáállással teszi mindezt, már-már a legyőzhetetlenség érzetét sugározva. Ehhez minden bizonnyal van némi köze dr. Steve Petersnek, a zseniális sportpszichológusnak is. Peters korábban a mentális problémákkal küzdő snookerzseni, Ronnie O'Sullivan felkészülését segítette, a nyáron pedig az angol válogatott mellett dolgozik majd. Rodgers méltatta az agyturkász munkáját, aki az ő válláról is komoly terheket vesz le, és leszögezte, hogy más PL-csapat nem alkalmazhatja a dokijukat – pedig O'Sullivan korábban javasolta a Manchester Unitednek, hogy szerződtesse a pszichológust. Peters azonban jól érzi magát Liverpoolban, és szemmel láthatóan a játékosok is élvezik a közös munkát, hiszen rég nem látott magabiztosságot sugároznak a vörös mezesek minden egyes alkalommal, amikor pályára lépnek.

Peters doktor a pekingi olimpián a brit bringásokat segítette


A kifogástalan mentális állapotra a szezon, az ő szempontjukból az évtized – illetve sokuk karrierje – legnagyobb meccsén is szükségük lesz, ugyanis a bajnokság első számú esélyese látogat hozzájuk. Noha a Manchester City 2003 óta nem nyert bajnokit az Anfield Roadon, és Manuel Pellegrini csapata az idei szezonban idegenben nem mindig tudja azt a félelmetes produkciót nyújtani, amire otthon képes, a vendégek már egy döntetlennel lépéselőnybe kerülnének. Mivel mindkét együttes védelme sebezhető, a gólokat viszont számolatlanul rúgják (a Liverpool 90, a City 84 találatnál jár), mindenképpen látványos, sokgólos meccsre számíthatunk előzetesen. Bár ilyen esetekben sokszor láttunk már olyat, hogy az egyik mester húz egy merészet, és az ellenfél játékának elpusztítására koncentrál, ami egy kevésbé látványos 0-0-át eredményez, mivel mindkét menedzser őszintén hisz a proaktív futballban – bár Rodgers újabban hajlandó kontrajátékra is behangolni csapatát –, a semleges nézők is izgalmas és látványos meccsre készülhetnek.


A két legjobb csapat összecsapása mellett a bajnokság két legjobb labdarúgója is pályára lép, a Premier League év játékosa címért ugyanis egyértelműen Luis Suárez és Yaya Touré versenyez. A Liverpool uruguayi támadója annak ellenére vezeti 29 góllal az angol, illetve az európai góllövőlistát, hogy a szezon első öt meccsén eltiltása miatt nem játszhatott – Hannibal Lecternek képzelte magát egy éve a Chelsea ellen –, ráadásul gólpasszokból (11) sem adott nála többet senki a PL-ben. Yaya Touré a középpályáról szórja a gólokat, és szinte soha nem adja el a labdát. Az elefántcsontparti játékos 18 dugónál jár, és bár a védekezésből is kiveszi a részét, azért sokkal jobban odafigyelhet a támadásépítésekre és a befejezésekre, amióta a brazil Fernandinho ott ügyel a válla mögött a fedezetsorban. Touré annak idején többek között azért távozott a Barcelonától, mert a katalán csapatban nem élvezhette ezt a fajta szabadabb szerepkört, nagyon lekorlátozták a játékát – úgy tűnik, hogy neki volt igaza, mert a váltás tökéletesen bejött. Touré egyébként góljai jelentős részét tizenegyesekből és szabadrúgásokból szerzi, ahogyan a másik oldalon a csapatkapitány, Steven Gerrard – ebben a műfajban is az idei PL-szezon két legjobbját láthatjuk majd a pályán.

Yaya Touré, a City legjobbja


A Liverpool mázlija, hogy bár a szurkolók elképesztően belelkesültek a csapat remek eredményei miatt, nincs igazi nyomás a csapaton, hiszen ők úgy vágtak neki a szezonnak, hogy bár jó lenne a TOP4-be jutni, ez idén talán még nem reális célkitűzés. A Manchester Citynek az utóbbi hetekben sérülés miatt hiányzó Sergio Agüero visszatérése jelenthet komolyabb lökést – az argentin támadótól azt a pluszt várják, amit honfitársa, Carlos Tévez szereplése jelentett a két évvel ezelőtti, bajnoki címben végződő menetelés során. Liverpool–Manchester City, 14:37, Digi Sport 1

A játék – ahogyan a hétévégén egész Angliában – hét perccel a megszokott időpont után indul majd. A Liverpool–Nottingham Forest FA-kupa elődöntő, a meccs, amelynek soha nem lett volna szabad elkezdődnie, ugyanis a hatodik percig tartott 1989. április 15-én, erre emlékezik az angol labdarúgás hatperces csúszással és egyperces gyászszünettel. A Hillsborough-val kapcsolatos megemlékezések során City-legendák fogják megkoszorúzni a áldozatok emlékművét a meccs előtt, illetve a két kapitány helyez majd el koszorúkat a saját technikai zónájukban. Kenny Dalglish Kenny Dalglish Peter Lawwel, a Liverpoolhoz szorosan kötődő Celtic – a Glasgow-i alakulattal játszotta az első meccsét a Pool a tragédia után – ügyvezető igazgatója félidőben ad majd át egy koszorút és egy sálat Kenny Dalglishéknak. Dalglish, a korábban a Celticben és a Liverpoolban is futballozó legenda volt a csapat menedzsere a tragédia idején, és feleségével együtt rengeteget tett az áldozatok családjaiért, végül ezzel a teherrel a vállán távozott a címvédő csapattól 1991-ben.