Liu Shaolin ötödik lett 1500 méteren

Fotó: MTI/EPA / Makszim Sipenkov

-

Pontot szerzett a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyében a téli olimpia első napján.


Ötödik lett és pontot szerzett Liu Shaolin Sándor a gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyében a phjongcshangi téli olimpián. Az elődöntőben az 500 méteren két éve világbajnok magyar versenyző végig próbált az élmezőnyben helyezkedni, többnyire ő vagy a januári Európa-bajnokságon minden távon aranyérmes holland Sjinkie Knegt vezette a mezőnyt. Egy ízben John-Henry Krueger próbált Liu Shaolin elé kerülni, de már az egyenesben összeakadt a két versenyző, a kanyar bejáratánál pedig a belső íven lévő Liu Shaolin kicsúszott. A bírók szabálytalannak látták a Drezdában már magyar színekben versenyző Cole Krueger bátyját, ezért a magyar gyorskorcsolyázót is a fináléba juttatták. Ott a másik két futam továbblépőivel együtt kilencen lesznek.

Liu Shaoangnak viszont nem volt szerencséje a bírókkal. A futamban úgy tűnt, hogy a kínai és a holland rivális összezárt előtte, utóbbi például kézzel is próbálta maga mögött tartani. A hátra lévő körökben a minden távon junior-világbajnok magyar sportoló már nem erőlködött. A hosszas videózások után két résztvevőt is kizártak, köztük a 19 éves magyart, aki annyira szívére vette a döntést, hogy a továbbjutók között ment ki, azaz eleinte nem válaszolt az újságírói kérdésekre.


B döntő

A magyar női váltó harmadik lett szombati elődöntős futamában, és a B fináléban szerepelhet. A Keszler Andrea, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett alkotta kvartett jól kezdett, majd visszaesett a harmadik helyre. A futamot izgalmassá tette, hogy a nagy esélyes dél-koreaiak egykanyarnyi hátrányba kerültek egy esés miatt. A kanadai, orosz és magyar hármas rákapcsolt, a tengerentúliak mögött ráadásul helycsere is történt egy váltásnál, azaz továbbjutó pozícióban volt a magyar kvartett. A nagy iram ellenére az aranyérem-várományos hazai négyes felzárkózott.

Ez önmagában mozgalmas hajrát ígért, amely egy magyar rontással indult, ugyanis egy rossz váltás miatt az oroszok és a dél-koreaiak is előztek. Később az orosz kvartett egyik tagja elesett, a vb- és Eb-ezüstérmes magyarok harmadikként zártak, a dél-koreaiak pedig a kanadaiakat megelőzve élre törtek.