Liszteriózisveszély: füstölt főtt tarját hív vissza a Tesco

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

Elővigyázatosságból azonnal visszahívta a Tesco standard füstölt főtt tarja elnevezésű, május 14-én lejáró saját márkás termékét. A vásárlók visszakapják a pénzt.


A cég közleménye szerint a visszahívásról a hatósággal történt egyeztetést követően döntött. Előzőleg egy laboratóriumi vizsgálat Listeria monocytogenes baktérium jelenlétét mutatta ki az egyik tarjában.

A Tesco egyúttal megkezdte helyi szállító gyártóegységének kivizsgálását és további ellenőrzését.  A kereskedőcég hangsúlyozza, hogy a vásárlók egészsége és a termékek biztonsága elsődleges szempont a számára, ezért rendszeresen ellenőrzi a termékek minőségét. Tavaly 396, előre csomagolt sajátmárkás terméken végeztettek független, akkreditált laboratóriumi vizsgálatot, 1364 különböző szempont alapján. A cég az esetleges kellemetlenségekért elnézést kér a fogyasztóktól, akik, ha vettek a szóban forgó tarjából, visszakapják az árát, ha visszaviszik a boltba.


Mit ír a liszterózisról a Wikipédia?

A Listeria monocytogenes baktérium (nevét Joseph Lister angol sebészről kapta) a liszteriózis kórokozója. Az egyik legveszélyesebb kórokozó, a Listeria-fertőzések a klinikai esetek 20-30 százalékában halállal végződnek. Az 1920-as években fedezték fel, de csak 1981-ben jöttek rá, hogy ételfertőzések okozója lehet. Az új-skóciai Halifax városában kitört, 41 fertőzöttel és 18 halálesettel járó liszteriózist (az áldozatok főként terhes nők és újszülöttek voltak) járványtanilag sikerült összekötni az elfogyasztott étellel; olyan káposztasaláta fogyasztásával, amit előzőleg Listeria monocytogenes-szel szennyezett, nyers juhtrágyával trágyáztak. Mára az élelmiszeriparban széles körben ismert az Listeria monocytogenes veszélyessége. A liszteriózis tünetei között tartják számon a szepszist, a meningitiszt, az enkefalitiszt, a szaruhártyafekélyt, a tüdőgyulladást és a terhes nők méhi vagy méhnyaki fertőzését, ami spontán vetélést vagy halva születést okozhat. A méhen belüli liszteriózist túlélő újszülöttek gyakran fizikailag visszamaradottak is lehetnek. A fent említett tüneteket rendszerint influenzaszerű tünetek, köztük nem csillapodó láz előzik meg. A liszteriózis súlyosabb formáit emésztőszervi tünetek, mint hányinger, hányás, hasmenés is előre jelezhetik, vagy éppen annak tünetei lehetnek. A betegség súlyosabb formáinak kialakulási ideje ismeretlen, de néhány naptól három hétig is terjedhet. Az emésztőszervi tünetek kialakulásának ideje valószínűleg meghaladja a 12 órát.