Fegyveresek tartanak fogva tíz embert Tunézia líbiai nagykövetségén

-


Megostromolta egy líbiai fegyveres csoport Tunézia líbiai konzulátusát Tripoliban, és foglyul ejtette a kirendeltség tíz alkalmazottját. Líbiai tisztségviselők egyelőre nem nyilatkoztak a támadásról, amelyet még semmilyen szervezet nem vállalt magára. A tunéziai hatóságok ugyanakkor azt mondták, hogy líbiai döntéshozókkal együttműködve éberen figyelik a helyzetet, hogy a túszok épségben visszanyerhessék szabadságukat.

A tunéziai külügyminisztérium ismét arra figyelmeztette a lakosságot, hogy ne utazzon a szomszédos Líbiába, és sürgette az ott élő és dolgozó tunéziaiak mielőbbi hazatérését.

Líbiában a hivatalos adatok szerint mintegy 60 ezer tunéziai él. Feltehetően ez is oka annak, hogy Tunézia annak a kevés országnak az egyike, amely még mindig fenntart diplomáciai képviseletet Tripoliban, Líbia fővárosában. A várost ugyanakkor egy önhatalmúlag megalakított kormány uralja, amelyet nem ismer el a nemzetközi közösség. A hivatalos kormány az ország keleti felére, Tobrukba szorult vissza.

Líbiában négy éve, Moamer Kadhafi diktatúrájának megdöntése óta számtalan milícia csatározik egymással. A két fő fegyveres ellentábor a világi kormányzatot támogató hadsereg, illetve az iszlamista fegyveres csoportok. Utóbbiak kezén van Tripoli is. A csoportok között jelen van egy ideje az Iszlám Állam is, amely eredményesen terjeszkedett az utóbbi hónapokban, egyebek közt nemrégiben teljesen elfoglalta Szirt városát.

Májusban tunéziai vendégmunkásokat ejtettek túszul Tripoliban, akiket később sértetlenül szabadon engedtek.