Líbiában építtetne menekülttáborokat az EP elnöke

Forrás: MTI/AP/Olasz haditengerészet

-

Cégalapításokkal és szakmai képzésekkel küzdene a migráció ellen Tajani.


A menekültválság megfékezésére nagyszabású fejlesztési programot kell indítani az afrikai országok javára – mondta az Európai Parlament elnöke. Antonio Tajani szerint meg kell próbálni megoldani Afrika legsúlyosabb gondjait. Foglalkozni kell a mezőgazdaságot ellehetetlenítő elsivatagosodás következményeivel, és fel kell lépni a Boko Haram terrorszervezettel szemben.

„Vagy cselekszünk most, vagy


afrikaiak milliói áramlanak Európába a következő húsz évben”

– mondta az olasz konzervatív politikus.

Afrika stabilizálása valamennyi európai ország feladata, nem csak Olaszországé vagy Németországé, a migráció területén különösen nagy erőfeszítéseket kifejtő országoké. Ezért a második világháború után Nyugat-Európa újjáépítésére indított amerikai segélyprogram, a Marshall-terv mintájára nagyszabású, több milliárd eurós fejlesztési programot kell indítani – mondta Tajani.


Gazdaság és diplomácia

Szerinte diplomáciai és gazdasági elemekből álló stratégiára van szükség, például európai–afrikai közös vállalatok alapítására, szakmai képzések beindítására, és ki kell dolgozni egy EU–Líbia-megállapodást a Földközi-tengerből kimentett emberek elhelyezéséről.

Líbiában olyan táborokat kell felállítani, amelyekben akár több évet is el lehet tölteni, ezért gondoskodni kell megfelelő számú orvosról és a gyógyszerellátásról is.

A menekülteket befogadó líbiai állomások


nem lehetnek koncentrációs táborok”

– mondta az EP elnöke.