Líbiában egy laktanyánál robbantottak

Fotó: Flickr/Elin B

-

A merényletben hat katona meghalt, 15-en megsérültek. Az ország egy másik pontján egy webszolgáltató céget ostromoltak meg tüntetők, a fél ország internet nélkül maradt.


Öngyilkos merényletet követtek el egy laktanya előtt vasárnap hajnalban a líbiai Barsziszban. A katonaság közölte, egy férfi az autójával a laktanya elé hajtott, majd ott robbantotta fel magát. Az eddigi jelentések szerint hat katona meghalt és további 15 ember megsérült. A közbiztonság nagyon leromlott az utóbbi hónapokban Líbia második legnagyobb városában, számos pokolgépes robbantás, katonák, illetve rendőrök elleni támadás történt. A legtöbb külföldi ország bezárta bengázi konzulátusát, és egyes légitársaságok nem indítanak oda járatokat. Nyugat diplomaták attól tartanak, hogy az erőszakhullám átterjed a fővárosra, Tripolira.


Líbia fele internet nélkül

Körülbelül 150 tüntető késekkel és botokkal támadt Líbia legnagyobb internetszolgáltató cégére. Az egyelőre nem tudni, hogy miért ostromolták meg a vállalatot, de a helyi média tudosítása szerint sok helyen még most sincsen internet, az ország nagyjából fele nem fér hozzá a világhálóhoz.


25 év után újra előveszik a Lockerbie-ügyet

25 év után bíróság elé állítaná a Lockerbie-nél elkövetett merénylet felelőseit Líbia, Nagy-Brittania és az Egyesült Államok. 1988. december 21-én a Pan Am légitársaság London és New York között közlekedő Boeing 747-es gépe, a felszállás után 38 perccel a skóciai Lockerbie felett felrobbant, a repülőn lévő 259 ember – többségében amerikai utasok és a személyzet -, valamint 11 lockerbie-i lakos is életét vesztette, akik a becsapódás környezetében tartózkodtak.A merényletben négy magyar is meghalt. 2003-ban, 15 évvel az események után Moammer Kadhafi líbiai vezető hivatalosan is elismerte országa felelősségét a merényletért, és több mint 2,7 milliárd dollár kártérítést fizetett az áldozatok hozzátartozóinak. „Azt akarjuk, hogy e rendkívüli kegyetlenséggel elkövetett terrorcselekmény valamennyi felelősét állítsák bíróság elé, és azt is meg akarjuk tudni, miért követték el tettüket” – áll a London, Washington és Tripoli által kiadott közös közleményben. „Vállaljuk, hogy maradéktalanul együttműködünk az ügy felderítésében. Teljes támogatásunkról biztosítjuk a nyomozókat, hogy befejezhessék a munkájukat. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy megerősítsük együttműködésünket. Üdvözöljük a brit és amerikai nyomozók soron következő líbiai látogatását, amelynek során megvitatják az együttműködés módozatait, az információk, a dokumentumok megosztását és a tanúk meghallgatását”.