Líbiában egy fokkal jobb anyának lenni, mint Magyarországon

Fotó: AFP / ALBERTO PIZZOLI

-

Kijött a Save the Children évente megjelenő Anyák Indexe. Ebben a világ 179 országát hasonlítják össze abból a szempontból, hogy mennyire jó azokban anyának lenni. Magyarország az összesített listán az 51. helyen áll, Líbia az 50. helyet szerezte meg magának. Nem meglepő módon a skandináv államok viszik az első helyeket.


Az anyaságra a legnagyszerűbb feltételekkel rendelkező első tíz ország Ausztrália kivételével európai. Norvégiában a legjobb anyának lenni, de a finn, izlandi, dán, svéd és holland anyák sem panaszkodhatnak. Az első tízben benne van még Belgium, Spanyolország, Németország és Ausztrália is.


Magyarország az Egyesült Arab Emirátusok, Chile, Bahrein és Líbia után áll az 51. helyen, utána Barbados, Mexikó, valamint Bosznia-Hercegovina következik.

A listán a legelőkelőbb, 15. helyen szereplő közép-európai ország Szlovénia.

Haiti kivételével kizárólag afrikai országok azok, ahol a legrosszabb anyának lenni. Szomália áll a legutolsó helyen, utolsó előtti a Kongói Demokratikus Köztársaság.A Save the Children 5 mutató alapján állította össze listáját. Vizsgálták a különböző országokban az anyák egészségét, a jövedelmüket, az oktatásukat, a gyermekhalálozást és a politikai szerepvállalásuk mértékét.


A Save the Children teljes jelentését, amelynek a végén található a Magyarországot is tartalmazó lista, ingyen letöltheti.