Libanon is az Iszlám Államot támadja

-

A határ túloldalán a szír hadsereg és a Hezbollah kezdett hadműveletet.


Hadműveletet kezdett a libanoni hadsereg a szíriai-libanoni határon az Iszlám Állam ellen. A szíriai hadsereg és a Hezbollah is támadást indított a dzsihadisták ellen a határ túloldalán, a Kalamun hegységben. A libanoni offenzíva kezdetét Joseph Aun libanoni hadseregparancsnok jelentette be a Twitternen. Michel Aun államfő a védelmi minisztériumba ment, hogy ott kövesse a hadművelet alakulását.

A libanoni hadsereg rakétákkal, tüzérséggel és harci repülőgépekkel támadja az Iszlám Állam állásait a Rasz-Baalbekhez közeli hegyvidéki területen, az utolsó olyan határtérségben, amely még a dzsihadisták kezén van. A terrorszervezet a nehezen járható hegyvidéki területen át csempészte be Szíriába a fegyvereket és a zsoldosokat.

Az Iszlám Állam mintegy 300 négyzetkilométeres térséget tart megszállása alatt a szíriai-libanoni határ térségében, és a terület mintegy fele Libanonban van, Arszal városától, illetve a keresztények lakta Rasz-Baalbektől egészen a szíriai területen fekvő Kalamun hegységig húzódik.

A libanoni hadsereg offenzívájára régóta lehetett számítani, a dzsihadisták ugyanis állandó fenyegetést jelentettek a libanoni településekre. Három éve a dzsihadisták kétszer is betörtek a libanoni Arszalba, rendőröket és katonákat ejtettek fogságba, a város utcáin fegyveres harc volt. Az összetűzésekben több libanoni katona is elesett.

A libanoni offenzívával egy időben a határ túloldalán a szíriai hadsereg és Hezbollah indított támadást a dzsihadisták állásait. Míg Bejrútban szerint a libanoni hadsereg hadműveletét nem hangolja össze a szíriai hadsereggel, Damaszkusz azt állítja van köztük egyeztetés. Bármifajta közös hadművelet politikai szempontból visszás lenne Bejrút számára, és veszélybe sodorná az amerikai katonai segítséget, Washington ugyanis terrorszervezetnek tartja az Irán által támogatott Hezbollahot.

A szíriai polgárháborúban 2013 óta a Hezbollah támogatást nyújt a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hadseregének, de a szervezet szerepvállalását hevesen bíráltak a síita csoport ellenlábasai, köztük Szaad Haríri miniszterelnök is.

A Hezbollah július végén már kisöpörte an-Núszra Frontként ismert terrorszervezet fegyvereseit Arszal környékéről, augusztus elején pedig az előzőleg megkötött tűzszüneti megállapodással összhangban több mint ezer lázadó hagyta el Libanont, és távozott a szíriai Idlíb tartományba. Az an-Núszra Front korábban az al-Kaida szíriai ága volt, majd miután tavaly szakított a terrorhálózattal, és Dzsabhat Fatah es-Sám néven a Tahrír es-Sám iszlamista fegyveres koalíció élén áll.