Lezuhant orosz gép – hazajönnek a magyar nyaralók, nem lesz új turnus

Forrás: RUSSIA'S EMERGENCY MINISTRY

-

Sorra jelentik be az európai légitársaságok, hogy nem repülnek arrafelé, ahol az orosz repülőgép lezuhant. A Wizz Air is vizsgálja a helyzetet. Magyarok alig nyaralnak Egyiptom azon részén, ők hazajönnek, és idén nem is megy új csoport.


A Külgazdasági és Külügyminisztériumnál nem tudták pontosan megmondani, hány magyar van jelenleg Egyiptomban, de a tárca a Magyar Utazási Irodák Szövetségétől kapott tájékoztatásra hivatkozva azt közölte, hogy a Sarm es-Sejkben tartózkodó utolsó turnus (mintegy 200 fő) ezen a héten utazik vissza Magyarországra. Ezt követően idén már egyik utazási iroda sem szervez oda utat.

Magyarországról nincs közvetlen járat Egyiptom ezen részére, csak a Vörös-tenger mellett fekvő Hurghadára repül a Wizz Air. A társaságnál a VS kérdésére azt mondták, hogy folyamatosan vizsgálják a hálózat biztonságosságát, és folyamatosan figyelemmel kísérik a hivatalos jelentéseket, de pillanatnyilag nincs járattörlésről szóló döntés érvényben.

Füri Mihályné, a Kartago Tours cégvezetője lapunknak elmondta, hogy irodájuk már október közepétől leállította az értékesítést Sarm es-Sejkbe, csak Hurghadára adnak el utakat, így jelenleg nincs utasuk a Sínai-félszigeten.

Vagyon Renáta, az Invia utazásközvetítő marketingmenedzsere szerint Sarm es-Sejkbe nem megy közvetlen járat, csak kairói átszállással – igen kedvezőtlen menetrenddel – lehet odajutni, ezért a magyarok körében ez a térség nem túl népszerű. Az Invia közvetítésével negyven utas van Egyiptomban.

Az általunk megkérdezett utazásszervezők és közvetítők egyébként nem számítanak arra, hogy a magyar külügy átsorolná a térséget utazásra nem javasolt kategóriába. A külügyminisztériumnál lapunknak azt mondták, egyelőre valóban nem akarják megváltoztatni Egyiptom biztonsági besorolását. A tárca Egyiptom vonatkozásában továbbra is fenntartja azon utazási tanácsát, mellyel javasolja, hogy az országba utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, és tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot. A külügyminisztériumban Javasolják, hogy az állampolgárok a tervezett utazásuk előtt regisztráljanak konzuli védelemre személyes adataik, valamint szálláshelyük megadásával a következő linken: https://konzved.mfa.gov.hu/


A légi katasztrófában 224-en haltak meg


Az Egyesült Királyság, Írország, Hollandia és Ukrajna is megtiltotta repülőgépeinek, hogy a Sínai-félsziget felett repüljenek át, ahogy a német Lufthansa és a brit székhelyű Thomas Cook utazási iroda gépei sem repülnek Sarm es-Sejkbe.

Közben az épp az egyiptomi elnökkel tárgyaló David Cameron brit miniszterelnök bejelentette, hogy péntektől elkezdik hazahozni a térségben nyaraló mintegy húszezer brit turistát. Az akció várhatóan több hétig is eltarthat.


Az október utolsó napján lezuhant gép balesetének okai még mindig megosztják a szakértőket. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is azt valószínűsíti, hogy az Iszlám Állam terrorszervezetnek a gép csomagjai közé rejtett bombája okozhatta a tragédiát, míg az orosz elnöki szóvivő szerint egyelőre minden csak találgatás.

Az viszont biztosnak tűnik, hogy a Sarm es-Sejk-i repülőtér biztonsági szempontból komoly hiányosságokkal küzdött, az őrök vagy aludtak, vagy a mobiljukkal játszottak.


Légi felvétel a becsapódás helyszínéről