Lezuhant egy orosz utasszállító repülőgép

Fotó: Rodion Kuznetsov

-

Fedélzetén 71-en utaztak.


Moszkva közelében lezuhant a Szaratovszkije Avialinyii utasszállító repülője. Fedélzetén 71-en utaztak. A gép feltehetően Argunovo környékén zuhant le, a személyzetnek és az utasoknak nem volt esélyük a túlélésre – jelentette az orosz média.

A dél-oroszországi Orszkba tartó An-148-as gép a moszkvai domogyedovói repülőteréről való felszállás után tűnt el a radarokról. Fedélzetén 65 utas és hatfőnyi személyzet tartózkodott. A belföldi járatot teljesítő repülő darabokra tört, túlélőt nem találtak.

A szemtanúk szerint a repülőgép már égett, amikor lezuhant. A mentőalakulatok munkáját vastag hóréteg akadályozza, a terep felderítéséhez drónokat is használnak.

Az An-148-as a Moszkvától mintegy 1500 kilométerre fekvő Orszkba indult. Az utasok többsége a kazah határ menti Orenburg megyében élt.

Makszim Szokolov közlekedési miniszter és Alekszandr Basztrikin, a kiemelt ügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) vezetője a baleset helyszínére utazott. Az SZK vizsgálatot indított a légiközlekedés biztonsági szabályai megsértésének gyanújával, az ügyészség megkezdte az ügyeletes légiirányítók kihallgatását.

A meteorológiai szolgálat szerint az időjárási feltételek kedvezőek voltak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, és a szerencsétlenség miatt elhalasztotta Szaranszkba tervezett útját. Az elnök elrendelte egy kormánybizottság felállítását az katasztrófa kivizsgálására.

Az 1994-ben létrehozott Szaratovszkije Avialinyii öt An-148-100-as, hét Jak-42-es és két Embraer-190-es típusú repülőgépet üzemeltetett, belföldi útvonalakon, valamint nemzetközi charterjáratokra. A lezuhant gép 2010-ben készült a voronyezsi repülőgépgyárban. A légitársaságnál a légiközlekedés-felügyelet rendkívüli vizsgálatot kezdeményezett.