Lezuhant egy Mi-8-as helikopter

Fotó: RIA Novosti / Pavel Lisitsyn / RIA Novosti / Pavel Lisitsyn

-

A helikopter fedélzetén utazott az északnyugat-oroszországi Murmanszki terület vezetője és tisztviselői is. Ketten túlélték a balesetet.


Az oroszországi rendkívüli helyzetek minisztériuma arról tájékoztatott, hogy a gépen 18 ember tartózkodott, amikor a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt lezuhant a Mi-8-as. A szerencsétlenség a Murmanszk városától 400 kilométerre délre lévő tónál, egy nehezen megközelíthető területen történt, ahol a távközlési kapcsolatok sem működnek. A Rosszija 24 állami televízió arról számolt be, hogy két ember súlyos sérülésekkel, de túlélte a balesetet. Őket halászok mentették ki a tóból, amelybe a helikopter zuhant. Az utaslistán szerepel az Északnyugat-oroszországi régió kormányzóhelyettese, a terület kormányának környezetvédelmi minisztere és az Apatit nevű bányászati vállalat több vezetője is. A helikopter is ez utóbbi cég tulajdonában van. A Murmanszki terület légügyi hatóságának egy név nélkül nyilatkozó illetékese elmondta, annyira rossz volt az időjárás, hogy a Mi-8-as a felszállás után egy órával kénytelen volt visszafordulni. A körülmények továbbra is rosszak, a sűrű köd és az alacsony felhőzet miatt még mindig nem tudnak felszállni a helikopterek.


Mi-8-cal szállni nem élvezet

A Mi-8-as típusú, polgári célokra, személyszállításra is használt orosz helikopterekkel meglehetősen gyakoriak a balesetek Oroszországban. Legutóbb február 3-án a nyugat-szibériai Jamali Nyenyecföldön leszálláskor felborult egy ilyen helikopter. A 19 utas közül szerencsére csak egy nő sérült meg. 2013-ban több mint tíz baleset történt Mi-8-as helikopterekkel. Az egyik legsúlyosabb május 6-án, amikor az Irkutszki területen pusztító árvíz megfigyelésére indult légi jármű 9 személlyel, köztük a régió ügyvivő kormányzójával a fedélzetén a levegőben felrobbant. A gépen 1,9 tonna robbanóanyagot szállítottak a jégtorlaszok megszüntetésére. A Mi-8 típusú helikoptert a Szovjetunióban tervezte a Mihail Mil vezetése alatt álló OKB–329 tervezőiroda. Az 1967-ben szolgálatba állított típust egyaránt használják polgári és katonai célokra. Egy alapfelszereltségű Mi-8-as ára 2,5 millió dollár, azaz 500 millió forint. A háromfős személyzettel együtt 24 ember befogadására alkalmas.