Lézerágyút és fájdalomfegyvert szeretne az amerikai légierő

Fotó: AFP / U.S. Air Force

-

Az amerikai légierő úgy álmodik, mintha fizetnék érte. 2018-ban kezdik el lecserélni a mostani nehézfegyverzetű AC-130-as repülőiket a legújabb, Ghostrider nevű típusra, de már vannak ötletek a következő generációra is.


Még a legújabb játékát sem vette át teljesen az amerikai légierő Különleges Műveleti Parancsnoksága, de már újra vágyik. 2018-ban fognak hadrendbe állni azok a nehézfegyverzetű, közvetlen támogatófeladatot ellátó gépei - sokkal rövidebben ezeket hívják gunshipnek - amelyek már precíziós rakétákkal is rendelkeznek.Bradley Heithold altábornagy, a Különleges Műveleti Parancsnokság vezetője azt szeretné, ha mikrohullámú energiafegyvert is szerelnének a repülőkre - írja a War is Boring. Valami olyasmi, mint a hadsereg által Afganisztánban tesztelt terepjáróra szerelt mikrohullámú sugárfegyver. A hasonlat annyiban sántít, hogy a terepjáróra szerelt mikrohullámú eszköz 2010-ben egy hónapot töltött terepen, de a katonai parancsnokok nem kértek belőle.


Ghostrider a földön: nincs vele gond, amíg fel nem száll


Heithold viszont nagyon szeretné a sugárfegyvert. És ha már úgyis elkezdtek tuningolni, a 105 milliméteres tarackot is lecserélné lézerágyúra. Az altábornagy egy orlandói légi hadviselési szimpóziumon mesélt a vágyairól. De mondott olyasmit is - a mikrohullámú fájdalomfegyver kapcsán, hogy:


Nehezen fogják ezt elhinni, de nem akarunk mindenkit megölni, aki a célkeresztünkbe kerül.

Légvédelmi fáklyákat szór a gunship: nem tüzel, védi magát


Azt azért szeretnék, ha a célba vett emberek abbahagynák, amit csinálnak. Különösen, ha ez az amerikaiakra való lövöldözés. Az Active Denial System nevet viselő sugárfegyver a bőr alatti víz és zsírmolekulák energiáját növeli meg, pont úgy, mint a mikrohullámú sütő a rántott csirkecombét.Ugyanitt beszélt arról is Heithold, hogy az ágyú helyére lézerágyút szeretne szereltetni. Az amerikai haditengerészet már rendelkezik egy LaWS (Laser Weapon System) nevű kísérleti rendszerrel, amit a USS Ponce-ra szerelve próbálgatnak a Perzsa-öbölben. És a hadseregnek is van egy hasonló programja.A War is Boring által megkérdezett szakértők szerint csak pénz kérdése, hogy az altábornagy megkapja-e a lézerrel lövöldöző gunshipjét. Science-fiction technológiákra nincs szükség ahhoz, hogy összerakják a fegyvert. Kutatásra viszont igen, mert megfelelő erősségű és pontosságú sugarat nem egyszerű előállítani. Különösen akkor nem, ha repülőbe kell beépíteni az egészet.


Egyáltalán mi az a gunship?

C-130 Hercules szállítógépet már biztos láttak fotón. Jártak Taszáron, vittek magyarokat Afganisztánba, és amúgy is az amerikai hadsereg egyik igáslovának számítanak. A gunship kivitelű, AC betűkkel jelölt típus abban különbözik a szállítógéptől, hogy telerakták fegyverrel és szenzorral. A test gyakorlatilag ugyanaz, csak az egyik oldalon ágyúcsövek lógnak ki belőle. A felhasználási módja rendkívül egyszerű: köröz a célpont felett, és 30 milliméteres gépágyúval, 105 milliméteres ágyúval és rakétákkal lövi.


AC-130

Gépfegyver és ágyú lóg ki az AC-130 oldalából


A Ghostrider bevezetése több probléma miatt késett. Ezek közül csak az egyik volt az, hogy még több fegyvert akartak bezsúfolni a gépbe. A másik, súlyosabb, gondot az jelentette, hogy a precíziós fegyvereket nem lehetett beállítani, annyira rezgett repülés közben a gép. Februárban még arról írt a War is Boring, hogy Ghostriderek átadása késhet.