Lezárult a regisztráció: 25 ezer embernek van esélye a diplomamentésre

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Nincs újabb meghosszabbított határidő, 25635-en szeretnék a „beragadt diplomájukhoz ” szükséges nyelvvizsgát ingyenes képzésen megszerezni. A regisztrált emberekből tízezren vehetnek részt a Diplomamentő programban, őket szintfelmérőkön, plusz pontokat érő szempontok alapján szelektálják majd.


Április 14-ig tartott a Diplomamentő program meghosszabbított határideje, és a több mint 49 ezer embernek, akik már elvégezték ugyan a főiskolát, egyetemet, de nyelvvizsga híján nem kapták meg a diplomájukat, csupán az 50 százaléka regisztrált rá. Ebből a több mint 25 ezer főből tízezren végezhetik el az ingyenes nyelvtanfolyamot, őket, miután április végén, május elején megnyitják a képző intézményekbe a jelentkezéseket, az adott intézmények fogják kiválogatni. Mindenkinek szintfelmérő tesztet kell csinálnia, ez alapján kaphatják meg a felvételhez szükséges pontokat. Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) kérdésünkre elmondta, hogy lesznek azonban lehetőségek a pluszponthoz jutásra is. Előnyös helyzetben van például az, aki regisztrált álláskereső, vagy akinek a diplomájához elég egy középfokú nyelvvizsga, vagy aki olyan településen lakik, ahol a munkanélküliségi ráta az országos munkanélküliségi rátához képest magasabb. Az viszont nem fog számítani, hogy milyen diplomához szükséges a nyelvvizsga, nem részesítik előnyben mondjuk a mérnök végzettséggel rendelkezőket a bölcsészekhez képest. A képzési intézmények száma egyelőre még nem pontos, az OFA azonban megyénként 3-5 a programban részt vevő intézménnyel számol.


Bár úgy tűnhet, hogy a „kvázi diplomások” lusták voltak regisztrálni, hiszen csak a felüket érdekelte, hogy ingyen tanfolyammal, csak a vizsga kifizetésével, diplomát jelentő nyelvvizsgához juthatnak, az OFA várakozásait felülmúlta a mostani több mint 25 ezer regisztrált fő. Ezt támasztja az is alá, hogy április 8. környékén alig többen mint húszezren regisztráltak, hat nap alatt ötezerrel nőtt a jelentkezni akarók száma. Az OFA szerint még most is érkeznek telefonhívások a regisztrációs időszak újbóli meghosszabbítását igényelve, egyelőre azonban még nincs szó a határidő ismételt kitolásáról.