Most csak Bécs felé van lezárva a pálya Nickelsdorfnál – élő

Fotó: MTI/EPA/APA / Helmut Fohringer

-

Péntek reggel menekültek egy nagyobb csoportja megunta a várakozást a magyar-osztrák határon fekvő Nickelsdorfnál és gyalog indult útnak. Emiatt a Bécsbe vezető A4-es autópályán lényegében azonnal leállt a forgalom, aztán az osztrák hatóságok bejelentették, hogy mindkét irányban lezárták a nickelsdorfi közúti határátkelőnél átvezető autópályát. Nem sokkal tíz óra után Magyarország felé ismét járható lett a pálya. A nemzetközi vonatközlekedést Hegyeshalomnál már csütörtökön leállították. Csütörtökön minden jel szerint rekordot döntött az országba érkezett menekültek száma, de a déli határon továbbra is végeláthatatlan sorokban jönnek.


00:28

Csak elindultak a buszok

Schultz Antal

Este 11-kor a tiltakozók feladták, és nem feküdtek tovább a buszok előtt. Szinte azonnal el is indult hat busz, előbb Röszkére viszik őket regisztrálni, majd Vámosszabadiig utazhatnak tovább. Ott dönthetnek úgy, hogy a menekülttáborba mennek, de ezt szinte senki sem választja, mindenki az osztrák határ felé megy tovább – írta a délmagyar.hu.


Az Index azt írta, még így is több százan, ezren várakoznak a gyűjtőpontnál Röszkénél.


22:35

Már meg is ágyaztak

Schultz Antal

A délmagyar.hu tudósítója szerint mintegy 50 menekült maradt a buszok előtt, igaz, úgy tűnik, ők egész éjjel maradni szándékoznak. Pokrócokat, hálózsákokat terítettek le, miközben a három buszon még mindig arra várnak az emberek, hogy elmehessenek.


22:11

Schultz Antal


21:47

Egyelőre nem mozdulnak

Schultz Antal

Néhányan még mindig a buszok előtt ülnek, mások pedig a legelső busz előtt vitatkoznak a rendőrökkel, akik önkéntes tolmács segítségével próbálják meggyőzni őket, hogy engedjék el a járműveket. A három csuklós busz még mindig tele van, idősek és gyermekek is vannak rajtuk, a rendőrök erre is hivatkoznak, hogy őket minél előbb el akarják helyezni táborokban.


A tiltakozók közül többen angolul azt skandálják, hogy nem akarnak táborba menni. (MTI)


21:47

Schultz Antal

Tiltakozó menekültek


21:39

Ausztria döntött

Schultz Antal

Jobb elhelyezést adnak a menekülteknek, és 22,5 milliárd forintot költenek az integrációjukra. A szállításukat pedig a hadsereg intézi mostantól. A bejelentést több ellenzéki párt és a vasúttársaság is örömmel fogadta Ausztriában.


Az osztrák miniszterelnök, Werner Faymann sajtótájékoztatóján azt is megemlítette, hogy a magyarokkal való kapcsolat lehetne jobb, például olyan, mint amilyet a németekkel tartanak fent.

A részleteket itt olvashatja el.


20:57

A buszok előtt tüntetnek a menekültek

Schultz Antal

Először úgy tűnt, hogy 200-250 menekült a röszkei gyűjtőponttól gyalog indul tovább, miközben azt kiáltozták, hogy „Germany! Germany!” és „No fingertips!” Később aztán kiderült, csak a menekülteket elszállító buszok elé ültek le. A délmagyar.hu tudósítása szerint körülbelül 500 menekült várja a járműveken, hogy megszűnjön az akadály.


18:19

Jön az operatív törzs

Köves Pál

Hétfőtől 0–24-ben operatív törzs figyeli a migrációs helyzetet. Javaslatot tesz, összehangol, előkészít, naponta kétszer jelent a belügyminiszternek – ez lesz a feladata. Egy kicsit részletesebben itt olvashat erről.


18:03

Új röszkei helyszínről ad élő közvetítést az oroszt tévé

Köves Pál


17:54

Szünet nélkül jönnek a menekültek

Köves Pál

Amint azt a Ruptly orosz hírcsatorna korábbi élő online közvetítése alapján a VS.hu is megírta, a Horgos–Röszke vasútvonal határon átvezető szakaszán egész nap áramlott a tömeg Szerbia felől. A Délmagyar.hu szerint jó eséllyel rekordot dönt az egy nap alatt érkező menekültek száma. A lap azt is megírta, hogy a határnál olykor tíz géppisztolyos katona is állt, de a menekülteket nem zavarták, és azok sem adták jelét aggodalomnak, ijedtségnek. A Délmagyar.hu megtudta, hogy ma este 18 és 21 órakor, valamint szombaton reggel 6 órakor érkeznek a röszkei gyűjtőpontra azok az ENSZ-kamionok, amelyek vizet, takarókat és az UNHCR (ENSZ Menekültügyi Főbizottság) hatszemélyes sátrait hozzák.


17:50

Emberséges bánásmódról beszélt az államtitkár

MTI

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Soltész Miklós röszkei látogatásán azt mondta, a karitatív szervezetek visszajelzései és saját tapasztalatai alapján is emberségesen bánnak a rendőrség munkatársai a migránsokkal. „Hazugak és hamisak azok az állítások, amelyek szerint a magyar rendőrség munkatársai nem tisztességgel, becsülettel és felkészülten végzik a munkájukat" – jelentett ki, hozzátéve, hogy a Magyarországra érkező migránsok, népvándorlók ellátása százszázalékos.


17:47

Letartóztatták a rendőrt megdobó nőt

Köves Pál

A SzegedMa híre szerint a Szegedi Járásbíróság nem jogerősen elrendelte annak a szír nőnek az előzetes letartóztatását, aki szerdán délután egy betondarabbal megdobott egy rendőrt Röszkénél. A nőt hivatalos személy elleni erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt vették őrizetbe korábban.


17:36

Katonai készültség Németországban

MTI

Németország mintegy 4000 katonát helyezett készültségbe a hét végére, hogy mozgósítani lehessen őket migrációs szükséghelyzet esetén – közölte Ursula von der Leyen védelmi minisztert idézve a Der Spiegel című hetilap pénteken. Az interjú teljes terjedelmében szombaton jelenik meg. A miniszter jelezte, hogy szükség esetén még növelhetik is a bevethető katonák számát. A jelszavuk: „maximális jóindulat”. A német hadsereg eddig 14 500 migránsnak nyújtott szállást és ellátást a laktanyáiban és más németországi létesítményekben. Katonák segítenek a migránsok szállításában is. München főpályaudvarára szeptember eleje óta több migráns érkezett, mint tavaly összesen. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter szerint a hét végén további 40 ezer várható.


16:53

Schultz Antal

Az N1TV operatőréről, László Petráról lassan átterelődik a beszédtéma a rendőrök röszkei ételosztásáról készült felvételekre. Ez van a Guardian és a BBC címlapján is, valamint Magyarországgal foglalkozik a New York Times és a Le Monde is. Erről szóló cikkünket itt olvashatják.


15:20

Demjánék egymillió eurót adnak a menekült gyerekeknek

Köves Pál

A támogatást a hazánkban és Magyarország határain tartózkodó menekült gyermekek körülményeinek javítására ajánlják fel. Másokat is csatlakozásra biztatnak, az alapnak a Gránit Bankban nyitottak számlát.


15:14

Orbán szerint keddtől a rendőrség nem lehet elnéző

Köves Pál

A kormányfő szerint a rendőrség eddig erőszak nélkül tartotta kordában a lázadást, de az új szabályok életbelépésével nem lehet elnéző a magyar jogrend ellen lázadó menekültekkel. Orbán Viktor szerint az uniónak élőerővel kellene megállítani a menekülthullámot – már Görögországban. További részletek itt.15:10

Köves Pál

Vérdíjat tűztek ki a menekülteket rugdosó operatőr fejére, volt munkaadója, az N1 honlapját feltörték, a tévé halálos fenyegetéseket kap. Részletek itt.


13:43

Élőben nézheti, ahogy jönnek a menekültek a síneken

Ferenci Péter


13:42

Terelés az M1-esen

Ferenci Péter

A további torlódások elkerülése érdekében pénteken déltől a magyar–osztrák határ közelében lezárták az M1-es autópálya Bécs felé vezető oldalát a személyautók elől a 165. kilométerszelvénynél – közölte honlapján a rendőrség. A kocsikat leterelik Pozsony felé, amerre (kerülővel, persze) Ausztria is elérhető.


13:11

Köves Pál

Zár a határ: három nap múlva kerül kapu a röszkei sínekre. Közben ütemesen zajlik a határkerítés építése. Már a honvédség is segít a rendőröknek a térségben. Erről részletesen itt olvashat.


13:07

Embertelenek a körülmények Röszkén

Ferenci Péter

A Human Right Watch áldatlannak és embertelennek írta le menekültekre váró körülményeket a röszkei gyűjtőpontokon. A jelentésük szerint az embereknek mocskos, túlzsúfolt karámokban kell lenniük, elegendő étel, megfelelő orvosi ellátás és tolmács nélkül. Bővebben ITT írtunk az emberjogi szervezet pénteken közzétett beszámolójáról.


12:52

Köves Pál

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága rendkívüli segélyt nyújt a balkáni útvonalon érkező 95 ezer menekültnek, 300 előregyártott házat küld a Magyarországra érkezőknek, és figyelemmel követi a magyar hadsereg és rendőrség tevékenységét is.


12:37

Röszkén nyugalom van, most Vámosszabadiban kezd válságosra fordulni a menekültek helyzete

Köves Pál


12:36

Délről változatlanul érkeznek a menekültek

Köves Pál


12:00

Tényfeltáró vizsgálat jön

Köves Pál

A tegnap nyilvánosságra került, egy zöldpárti osztrák politikus felesége által készített felvételen mintegy 300 ember próbálta elkapni a feléjük dobált, zacskóba csomagolt felvágottas zsemlét és vizes palackot. Az ORFK tájékoztatóján elhangzott, hogy más hasonló esetről nem kaptak panaszt.


11:59

Ezt a röszkei ételosztást már a rendőrség is vizsgálja

Köves Pál


11:53

A gyűjtőponton már nincs tömeg, azonnal továbbviszik busszal a menekülteket

Köves Pál


11:52

Tényleg Röszkénél vannak a katonák, akikről az új miniszter is beszélt

Köves Pál


11:31

Alternatív útvonalakat ajánl a rendőrség

Köves Pál

Az M1-es hegyeshalmi lezárása miatt az osztrák határon átlépni szándékozók Szlovákián keresztül kerüljenek – közölte a magyar rendőrség. A Budapest felől érkezők térjenek át a 13-as számú főútra, és Komáromon keresztül haladjanak; a Mosonmagyaróvár térségéből utazók a 150-es főútra térjenek át, és lépjenek Szlovákiába. A jánossomorjai határátlépési pontot választani szándékozók térjenek le az M1-es autópályáról Jánossomorja irányába. A Sopronnál átlépni szándékozók térjenek le az M1-es autópályáról Csornánál, és válasszák a 85-ös, majd a 84-es számú főutat.


11:23

Köves Pál

Az osztrák híradó a tegnapi napot összefoglaló beszámolójából kiderülnek az előzmények, amelyek nyomán eljutottak a vonatközlekedés és az autópálya-forgalom korlátozásáig.


11:22

Ausztria nehezen bír a menekültáradattal

Köves Pál


11:07

Köves Pál

A megalapozott gyanú szerint L. Petra 2015. szeptember 8-án Röszke külterületén belerúgott egy illegális bevándorlóba, egy másikat pedig elgáncsolt. A bűncselekményt több kamera is rögzítette. Az ügyben – feljelentés alapján - az ügyészség garázdaság vétségének gyanúja miatt nyomoz. A csütörtök esti órákban előállították a 40 éves nőt, és gyanúsítottként hallgatták ki Budapesten, de a továbbiakban az ügyben a Szegedi Rendőrkapitányság jár el. A gyanúsított szabadlábon védekezik. Korábban levélben sajnálkozott, de bocsánatot nem kért. Munkáltatója, a Jobbikhoz közel álló N1 tévé azonnal elbocsátotta. Tettéért akár 7,5 évet is kaphat. Itt írtunk arról, hogy fogadta tettét a világ.


11:05

Itt a videó a menekülteket rugdosó nő előállításáról

Köves Pál


10:55

Már 3800 katona van a határnál

Köves Pál

Az újdonsült honvédelmi miniszter, Simicskó István erről a a TV2 Mokka című reggeli műsorában beszélt. A katonák jelenlegi elsődleges feladatának a kerítésépítésben való részvételt nevezte, megerősítve azt a sajtóhírt, hogy a védműből naponta tíz kilométer épül meg. A szerdán indult Határozott fellépés 2015 kapcsán arról beszélt, a honvédség feladata a rendőrök mellett a biztosítás: „élőerős védelem kell a határ mellé, nem elég a kerítés”.


10:35

A Google-térképen jól látszik a sor Hegyeshalom előtt

Köves Pál


10:30

Körmend nem érdekli a menekülteket

Köves Pál

Megérkezett az első csoport menekült – a gyakorlatilag a város megkérdezése nélkül létesített – új körmendi menekülttáborba, de már útra is kelt gyalog Ausztria felé – adta hírül a nyugat.hu.


10:20

Hegyeshalomnál már négy kilométeres a sor az M1-esen

Köves Pál

A rendőrség azt javasolja, hogy a határon átlépni szándékozók Szlovákián át kerüljenek. Magyarország felé viszont időközben újra megnyitották az átkelőt.


10:17

Szerbia készül a magyar szigorításra

Köves Pál

Keddtől akár az eddig megszokott idő háromszorosát tölthetik Szerbiában az Európa szívébe igyekvő menekültek. A szigorodó magyar határvédelem miatt ezzel kalkulál Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök. De áll a kihívás elébe, falakat nem akar.


09:48

Nemzetközi megmozdulás a menekültekért

Köves Pál

2015. szeptember 12-én, azaz holnap Európa és a világ számos városában tartanak demonstrációkat, koncerteket, akciókat a háború és szenvedés elől menekülők megsegítése, a szolidaritás, az összetartás, a békés közös megoldás érdekében. A budapesti rendezvény a Keleti pályaudvarnál lesz koncertekkel, adománygyűjtéssel.


09:43

Az ORFK felkészült a jogszabályváltozásokra

Köves Pál

Megfelelő erő és állomány áll rendelkezésére, hogy a rendőrség a szeptember 15-én életbe lépő jogszabályváltozások után is végrehajtsa feladatait – hangzott el az Országos Rendőr-főkapitányság és a a bevándorlási hivatal reggeli sajtótájékoztatóján.

Meg az is, hogy idén 179 077 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt, csak csütörtökön 3601-gyel szemben. Éjféltől péntek reggel 8 óráig 855 bevándorlót állítottak elő. A hatóságok ebben az évben 1046 embercsempésszel szemben jártak el.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója elmondta: eddig 164 382 menekültügyi kérelmet regisztráltak. A befogadó intézményekben jelenleg 2518-an tartózkodnak.


09:28

Így érkeztek éjjel Nickelsdorfba a menekültek

Köves Pál


09:18

Ezek még tegnapi felvételek Nickelsdorfból

Köves Pál


09:13

Köves Pál

Korábban már írtunk arról, hogy a Vöröskereszttel és a Vörös Félholddal az élen hogyan segítik civilek az egymástól elszakadt családtagok, barátok egymásra találását.


09:11

Elveszett egy menekült gyerek Nickelsdorfnál

Köves Pál


09:05

Sokatmondó számok

Köves Pál

A Der Standard osztrák lap szerint csütörtökön 7500, az éjjel pedig újabb több mint 3000 menekült érkezett Nickelsdorfba, magyar nevén Miklóshalmára.


09:04

Röszkénél már több a rendőr, mint a menekült

Ferenci Péter

A délmagyar.hu tudósítója szerint péntek reggel már több volt Röszkénél az újságíró és a rendőr, mint a menekült. A nagyobb tévéstábok kezdenek szedelőzködni, már csütörtökön egyértelmű volt, hogy a menekültek folyamatos elszállításával el fog tűnni a tömeg Röszkéről. Feltehetően a rossz idő is szerepet játszik abban, hogy kicsit lecsendesedtek a kedélyek a határnál.


09:04

Ferenci Péter

Nickelsdorf, menekültek


09:03

Ferenci Péter

A menekültek nagy száma miatt a nickelsdorfi határátkelőnél átvezető autópályát mindkét irányban lezárták, a vonatközlekedést már csütörtökön leállították az osztrákok.