Taxisblokádról szólt a hétfő

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

A Bajcsy-Andrássy kereszteződésben tiltakoznak az Uber miatt hajnal óta. Négyig 1-1 sáv még járható volt, aztán órákra lezárták az Erzsébet térnél az utat. A buszokat negyed 6-tól, az autósokat negyed 7-től egy-egy sávon elengedték. Az egész holnap reggel 8-ig marad így, utána, ha nincsenek eredmények, megint teljesen lezárnák az utat a taxisok.


A Bajcsy-Zsilinszky utat a Deák Ferenc tértől a Szent István-bazilikáig és az Andrássy út elejét zárták le az Uber ellen tiltakozó taxisok, sokan keresztbe álltak az úttesten. A helyzet nagyon gyorsan változott: miután a rendőrség oszlatással fenyegetőzött, bizonyos szakaszokon megnyitottak 1-1 sávot a taxisok, az Erzsébet térnél azonban teljes volt az útzár órákon át. A buszokat - hosszú alkudozás után - negyed 6-tól elengedik, bár volt olyan taxis, aki leült a földre, hogy ne tudjon továbbmenni a busz. Az autósok is átmehetnek valamikor a Deák térnél: annak az időpontja folyamatosan változott: hol negyed 7, hol fél 7 volt a mondás. Végül az autósokat negyed 7-től engedték el, 1-1 sávon. Egészen reggel 8-ig így lesz ez. Utána viszont nem tudni pontosan mi lesz. mert a taxisok gyakran egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek.

Gelencsér Zsolt, a tüntetés egyik szervezője például azt mondta, reggel 8-ig maradnak a demonstrálók. Helyszínen lévő tudósítónk viszont azt mondja, ebből nem az következik, hogy utána hazamennének. A többiek nyilatkozatából inkább úgy tűnik, utána eldöntik, hogyan tovább, az útlezárás folytatása sem kizárt, ideértve a teljes útzárat is. Ezt erősítette másik két taxis is este.


Más taxisoktól kaptak szendvicseket


Itt van baj


A taxisok egy viszonylag hosszú szakaszon lezárták a Bajcsyt, az Erzsébet tér kivételével azonban a többi szakaszon hamar megindult a forgalom: a rendőrök ugyanis ott az Index beszámolója szerint oszlatással fenyegetőztek. Ilyen az Erzsébet térnél nem hangzott el. Tudósítónk rá is kérdezett, a helyszínen lévő rendőr azt mondta, ők megegyeztek a taxisokkal (mármint a teljes útzár feloldásában), és ők hisznek benne, hogy a megállapodást betartják, így nem gondolkodnak újabb megoldáson.

A taxisok egyébként délelőtt arról beszéltek, vidékről várnak erősítést, több száz taxisra számítanak.


Ő nem engedte a buszt


A rendőrség negyed 5-kor tett közzé egy felhívást a honlapján, amelyben felszólította a taxisokat, hogy állítsák vissza a korábbi állapotot - vagyis 1-1 sávot hagyjanak szabadon -, különben jogsértést követnek el. Ezt még háromszor megismételte, szintén az interneten kommunikálva.


Délutáni helyzetkép


A taxisok délelőtt Tarlós István főpolgármesterrel tárgyaltak, délután a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz mentek. Valamilyen határidőt akartak kapni arra, mikor számolja fel a kormány az Ubert. A szervezők nevében Gelencsér Zsolt az MTI-nek azt mondta, hogy küldöttségeik kérésével nem foglalkoztak érdemben:


 Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára azt mondta küldöttségüknek, lelkiekben velük van, egyebet nem tehet.

Astoria terelés

Az Astorián terelnek a rendőrök


Karsai Katalin, a Magyar Taxisok Szakszervezetének kommunikációs vezetője kijelentette, nem volt olyan kompetens személy, akivel tárgyalhattak volna, amíg nem találnak valakit, akivel tudnának tárgyalni, addig marad az útzár.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a kormány szerdán tárgyal a taxisok ügyéről. Ezt taxisok úgy kommentálták, akkor addig maradnak.

Tarlós István főpolgármester délelőtt elvi támogatásáról biztosította a taxisokat, ám közölte, hogy hatóságilag nem tud mást tenni. A megbeszélés után szkeptikusnak és csalódottnak tűntek a taxisok, hogy ez csak „lerázás volt”, estére viszont már úgy értékelik, hogy Tarlós teljes mellszélességgel mellettük áll.


Taxisok demonstrációja az Uber szolgáltatás ellen, tüntetés, Deák Ferenc tér, teljes útzár


A BKK legfrissebb közleménye szerint a 9-es, a 16-os autóbusz ismét az eredeti útvonalon közlekedik, a 105-ös hatósági zárás miatt továbbra is módosított útvonalon jár, az Apor Vilmos tér irányában a Deák Ferenc tér M megállóhelyet nem érinti.

A BKK korábban azt tanácsolta, az utasok inkább metróval menjenek.

Most azt közölték, a Belvárosban demonstráció miatt korlátozásokra kell számítani. Az Andrássy út–Bajcsy-Zsilinszky úti csomópontban minden irányából sávlezárás lassítja a forgalmat, a Bajcsy-Zsilinszky út–Károly körút útvonalon is megnyitottak egy-egy sávot az Erzsébet tér és az Astoria között.


Taxisok demonstrációja az Uber szolgáltatás ellen, tüntetés, Deák Ferenc tér


Az elszánt sofőrök a 90-es taxisblokádot emlegették, amikor is a drasztikusan megemelt benzinár miatt tiltakozva lezárták az összes hidat is. Azt mondták, most még csak az Uber „beszántását” követelik, később durvábbakkal is előállhatnak. Hogy mivel, azt nem részletezték. A kora délutánig történtekről itt írtunk részletesen.


Taxisok demonstrációja az Uber szolgáltatás ellen, tüntetés, Deák Ferenc tér, teljes útzár

Teljes zár


Nem lehet csak úgy beszántani

Nem csak a magyar taxisok követelnek lépéseket az Uber ellen, az alkalmazás ellen a spanyol és a francia taxisok is kikeltek. Ahhoz viszont, hogy az app eltűnjön a boltokból és a telefonokról, kevés egy tüntetés. A taxisoknak azt kellene elérniük, hogy a Google-t, az Apple-t és a Microsoftot kötelezzék az alkalmazás eltávolítására. A három nagy mellett pedig az összes olyan céget is fel kell szólítani, amely saját app-bolttal rendelkezik, ilyen például a Samsung vagy a Xiaomi. Brazíliában elérte ezt a helyi taxis szervezet, de az ítélet csak pár hétig maradt érvényben.

A platformszolgáltatók nem meggyőzhetetlenek, tiltottak már le szerencsejátékos appot, közfelháborodást okozó melegellenes alkalmazást, de olyan szoftvert is, ami a YouTube videók letöltését tette egyszerűvé. A tiltás viszont nem egyik napról a másikra történt. Arra pedig még kevesebb példa volt, hogy távolról beavatkozva a felhasználók életébe, már telepített alkalmazásokat távolítottak volna el. Ha a taxisok erre várnak, sokáig kell az utcán maradniuk.