Lezárná a schengeni határokat a luxemburgi kormányfő

-

Xavier Bettel szerint meg kell tanítani az embereket arra, hogy mi a jó az Európai Unióban.


„Borzalmas, amit javaslok, de arra jó lenne, hogy az állampolgárok megértsék, milyen előnyökkel is jár az EU-tagság” – mondta Xavier Bettel. A luxemburgi kormányfő szerint az EU tagállamainak egy napra le kellene zárniuk a schengeni határaikat, hogy demonstrálják, milyen előnyökkel jár az uniós tagság, és az emberek megtanulják értékelni az övezeten belüli vízummentes utazást.

„A határok egy napra történő lezárása megmutatná az embereknek, mit jelent két órát várakozni arra, hogy beléphessenek Olaszországba vagy Spanyolországba, és az, hogy mindenhol ellenőrzések vannak. Egyetlen nap, hogy megtapasztalják, milyen lenne kikerülni Európából” – mondta Bettel.

Bettel a magyarországi népszavazás eredménye miatt is aggódik. „A szolidaritás európai értékeit nem lehet hibajavítóval kitörölni” – mondta. Szerinte „a közösségi szellem hiánya az európai vezetők részéről megakasztotta az Európa-projektet (...) A közös munka és az összefogás egyszerűen nem létezik, mindenre nemzeti dimenzióból tekintenek.” „Úgy beszélnek Brüsszelről, mint egy ufóról, Brüsszel azonban mi vagyunk” – mondta Bettel.

A luxemburgi kormányfő a Brexitről azt mondta: az EU-nak határozottnak kell maradnia, és ragaszkodnia kell ahhoz, hogy az egységes belső piachoz való hozzáférés érdekében London fogadja el a személyek mozgásának szabadságát, mert a kettő elválaszthatatlan egymástól. Szerinte Európa nem lehet à la carte menü, amelyből az ember kiválasztja a számára hasznos részeket, a többit pedig figyelmen kívül hagyja. „Nem a Facebookon vagyunk, ahol van »bonyolult kapcsolatban« státus” – mondta Bettel.