Lezárják a római Szent Péter teret a szentév előtt

Fotó: Manuel Cohen / Manuel Cohen

-


Biztonsági okokból hétfő este hét órától kedd reggelig teljesen lezárják a római Szent Péter teret és környékét. Az olasz hatóságok az utolsó biztonsági ellenőrzést végzik el a szentév keddi megnyitása előtt, amelyre 50-100 ezer embert várnak.

Átfésülik a Vatikán környéki épületeket, de a biztonságiak ellenőrzik a környékbeli csatornahálózatot, valamint a Vatikán felé vezető római hidakat is, amelyeken a zarándokok majd áthaladnak. Az éjszaka folyamán mesterlövészek helyezkednek el a Vatikánra és a Szent Péter térre néző épületek tetején.

A Szent Péter teret reggel fél hétkor nyitják meg. Ettől az időponttól léphetnek be azok, akik részt vesznek a Szent Péter téren Ferenc pápa által bemutatott szentmisén, amelynek keretében a pápa megnyitja a Szent Péter-bazilika szent kapuját. A Szent Péter térre való belépéshez előzetes regisztráció szükséges a szentév hivatalos vatikáni honlapján. A jegyek ingyenesek.

A Szent Péter tér környéke kedden kiemelt biztonsági övezetnek, úgynevezett vörös zónának számít, ahova csak három ponton felállított ellenőrzési kapun át lehet bejutni. A zóna kizárólag a gyalogosforgalom előtt nyitott. A Szent Péter térre való belépéskor újabb fémdetektoros ellenőrzést tartanak. A tér környékén kétezer rendőr, csendőr, katona szolgál.

A Szent Péter tér és Róma belvárosa feletti légteret tíz kilométeres körzetben lezárják. A légteret többek között Predator típusú drónokkal ellenőrzik.

A becslések szerint kedden 50-100 ezres tömeget várnak. Számos magas rangú külföldi állami delegáció és ezer akkreditált újságíró vesz részt a szentév megnyitásán. A zarándokok egyharmada külföldi lesz.

„A terrorizmus veszélye ma már globális, de Rómát jelenleg nem fenyegeti konkrét terrorveszély” – jelentette ki Franco Gabrielli római prefektus, az olasz polgári védelem volt vezetője a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez az első szentév és az egyik legjelentősebb keresztény egyházi esemény, amióta az Iszlám Állam dzsihadista fegyveresei a nyugati országokat és a Vatikánt is fenyegetik.

Kiemelt a készültség Róma központjában is, ahol Ferenc pápa kedd délután tesz látogatást, amikor felkeresi Szűz Máriának a Spanyol lépcsőnél levő kegyoszlopát.