Lezárja a TEK a Nemzeti Múzeum környékét március 15-ikén

Fotó: VS.hu / Kozma Zsuzsi

-

Az indoklás szerint azért van erre szükség, mert az érintett területen nagy létszámú állami rendezvényt tartanak védett személy részvételével. Az előzmény, hogy az ünnepnapra a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság is bejelentett egy demonstrációt a Múzeum körútra, amit a rendőrség első körben nem vett tudomásul.


A TEK főigazgatójának intézkedése az Astoria, Múzeum körút, Baross utca, Szentkirályi utca és Rákóczi út által határolt területet érinti március 15-én éjféltől délután egy óráig.

A Demokratikus Magyarországért Civil Társaság által kezdeményezett demonstrációt a rendőrség sajtóhírek szerint a többi között azért nem vette tudomásul, mert úgy vélték, hogy a bejelentett 8-10 ezer ember nem fog elférni a 40-50 ezer ünneplő mellett, akik szerintük "vélhetően zavarni fogják" az állami rendezvényt.

A bíróság viszont jogerősen hatályon kívül helyezte a rendőrség határozatát, és megállapította, hogy a bejelentést érdemben kellett volna vizsgálniuk, illetve hogy a gyülekezési jog korlátozása nem volt feltétlenül szükséges.

A bíróság döntése után az állami ünnepséget szervező, a Honvédelmi Minisztérium alá tartozó Nemzeti Rendezvényszervező Hivatalnál azt mondták az Origónak, hogy egyeztetnek majd a szervező Büki Zoltánnal, és a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal.