Lex CEU: New York kormányzójával tárgyalt a külügy

Fotó: Polyák Attila

-

Andrew Cuomo gyors megállapodást szeretne elérni.


A CEU-ról tárgyalt New York kormányzója és a magyar kormány képviselője. Andrew Cuomo szerint a találkozó eredményes volt. „Azért találkoztunk, hogy megvitassuk a CEU magyarországi folyamatos jelenlétét fenyegető új törvényt és a tanszabadság megőrzésének sürgős szükségességét. Jó haladtunk az Altusz Kristóffal, a Külgazdasági és Külkereskedelmi Minisztérium helyettes államtitkárával folytatott tárgyalásokon" – áll Cuomo közleményében.

„Azt várjuk, hogy gyors megoldás születik a CEU integritásának és létfontosságú oktatási missziójának garanciáit illetően."

Az Országgyűlés áprilisban módosította a felsőoktatási törvényt, és ez alapján akkor működhetne külföldi egyetem Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. További feltétel, hogy az egyetemnek a származási országában is legyen kampusza, illetve, hogy föderáció esetén a központi kormányzat kössön megállapodást a magyar kormánnyal.

Az USA jelezte: az alkotmány szerint a felsőoktatás tagállami hatáskör, és a szövetségi kormány nem fog erről Budapesttel tárgyalni. Az amerikaiak azt is nehezményezték, hogy a CEU-tól kampusz működtetését várja el a magyar kormány. A világon több olyan amerikai egyetem működik, amelynek nincs kampusza az USA-ban, és Washington ebben sem szeretne változást.

Az Egyesült Államok kormányzata április óta jelezte: nem támogatja, hogy a CEU budapesti működtetése ellehetetlenüljön.


Háromból kettő együttműködő

Nem kell a CEU-ról szóló tárgyalásokon megvédeni a magyarországi tanszabadságot, mert azt senki nem veszélyezteti – mondta Menczer Tamás. A Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke szerintma tárgyalásoknak nem célja a magyar törvény megváltoztatása, ugyanis a törvényalkotás a parlament feladata, és nem külföldi szereplőké. A tárgyalások célja, hogy megvizsgálják, mely külföldi egyetem felel meg a magyar törvényi előírásoknak. Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott szintén eredményesnek minősítette a tárgyalásokat.

Menczer szerint az előírásokat egyáltalán nem kifogásolják kínai, malajziai és thaiföldi tárgyalópartnereik, és a háromból két amerikai egyetem is együttműködőnek mutatkozik. A magyar előírásokat nem kifogásolta az amerikai kormány oktatási minisztere sem – mondta a sajtófőnök.