Lex CEU: Juncker és Soros is egyeztet a törvényről

Fotó: MTI/EPA/DPA / ANDREAS GEBERT

-

Az EU intézményeit is érdekli, mi lesz intézmény sorsa a felsőoktatási törvény módosítása után.


Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker csütörtökön Brüsszelben fogadja Soros Györgyöt, a CEU alapítóját – írja a euronews. A bizottsági elnök és a befektető megbeszélésén szó kesz a magyar felsőoktatási törvény módosításáról is. Sorossal a jövő héten Frans Timmermans alelnök és két uniós biztos is találkozik, és a CEU-t érintő szabályozásról tárgyalnak majd – jelentette az MTI.

Ugyancsak jövő héten az egyetem rektora, Michael Ignatieff is Brüsszelbe utazik, és az Európai Parlament frakcióival tárgyal, egy nappal Orbán Viktor várható EP-meghallgatása előtt.

Azt még nem tudni, hogy Orbán részt vesz-e az EP ülésén – írja a hvg.hu. A lap szerint külön gondot okozhat a kormányfőnek, hogy Ignatieff meghallgatásán a tervek szerint jelen lesz a néppárt képviselője, Sabine Verheyen. A német CDU politikusa a kulturális és oktatási EP-bizottság tagja. A Néppártban a Fidesz ellen egyelőre a Benelux államok kereszténydemokratái szövetkeznek, és nagy kérdés, hogy a német CDU/CSU csatlakozik-e hozzájuk.