Lex CEU és civiltörvény: a magyarországi helyzetről vitáztak az EP-ben

Fotó: MTI/AP / Virginia Mayo

-

Az Európai Bizottság alelnöke szerint várják a magyar kormány válaszait. Az ülésen felszólalt Orbán Viktor is.


Az Európai Parlamentben szerdán plenáris vita volt a magyarországi helyzetről. A vita elején Frans Timmermans, a bizottság alelnöke azt mondta: komoly aggályok vannak Magyarországgal szemben. Szerint sokan úgy vélik, hogy be akarják zárni a Közép-európai Egyetemet a felsőoktatási törvény módosítása után. Ebben az ügyben kötelezettségszegési eljárást indított a bizottság Magyarország ellen. Timmermans a civil törvénnyel kapcsolatban elmondta, hogy abban az ügyben is eljárás indulhat – írja az Origo.

Timmermans az új menekültügyi szabályozás miatt is bizottsági lépéseket helyezett kilátásba. Magyarország mindig nyitott volt a párbeszédre, és korábban sikerült előrelépni több ügyben is, így például az idegengyűlölet ügyében. Az “Állítsuk meg Brüsszelt!” kampányról azt mondta: az EU nem Brüsszelről szólt, hanem egy közös projekt.

Orbán Viktor azt mondta: azért ment el, hogy a vitában részt vegyen. Szerinte a korábbi EP-határozatok – például a Tavares-jelentés – nem állták ki az idő próbáját.

Soros Györggyel is vitája van a kormánynak – mondta Orbán. A kormányfő a vitában sikerekről is beszélni akart, és azt mondta, Magyarország nem jutott Görögország sorsára, segély helyett pedig mindenkinek munkát ad. A teljes foglalkoztatottság a cél, a költségvetési hiány messze az uniós követelmények alatt van. Magyarország sikere egyben Európa sikere, butaság lenne, ha ideológiai különbségek miatt ez a tény nem kapna elég figyelmet.

A CEU-ról azt mondta: hamis vádak terjedtek az egyetem bezárásáról. Szerinte a valóság az, hogy a törvénymódosítás 28 külföldi egyetemet érint, átláthatóságot követel, és felszámolja a privilegizált helyzetet.

Korábban is voltak hasonló kezdeményezések, mint a nemzeti konzultáció. A kormány most a Brüsszelben képviselendő álláspontjához kéri az emberek segítségét. A magyar politika továbbá is az európai alapra épül, és ezért ért egyet a római nyilatkozattal. Orbán azt mondta: számos tekintetben elégedetlen az unió működésével, szeretnénk a hibákat kiküszöbölni, és a bizalmat visszaadni.

Világosan és egyértelműen fogalmazunk, és nagy hibának tartjuk a kialakult uniós beszédmódot - mondta Orbán. A magyar kormány alapállása ellentétes a bizottság szándékaival, ellenzi a betelepítést, és arról kizárólag a magyar polgárok dönthetnek. Szerinte Soros és NGO-i évi egymillió migránst akarnak Európába juttatni, ehhez pénzügyi tervet is bemutattak.

A miniszterelnök szerint a magyar kormány elutasítja a rezsicsökkentés eltörlését, és nem akar változtatást a közmunkában. A jelenleg közös akarattal kialakított status quót védik, amit Magyarország elfogadott. A magyar konzultációt éppen emiatt nem lehet Európa-ellenesnek mondani – mondta Orbán, aki szerint Magyarország az erős nemzetek Európájában hisz.

A kormányfő szerint a civiltörvény az amerikai mintát veszi át. Orbán azt mondta: kérdés, hogyan lehetne a tőkeerős külföldi lobbik tevékenységét átláthatóvá tenni. Nem akarunk mást, hogy az NGO-król tudni lehessen, milyen érdekek mentén szerveződnek – mondta Orbán. Szerinte a magyar kormány mindig betartotta a klub szabályait, és konfliktusait sikerült tárgyalással rendezni.

Manfred Weber, a néppárt frakcióvezetője azt mondta: a CEU diplomakiadása az elmúlt 25 évben nem volt probléma, és nem értik, hogy ezt az előnyt miért veszik el. Weber arra kérte Orbánt, vegye figyelembe a bizottsági ajánlásokat, a nemzeti konzultációt pedig Európa-ellenes hangulatkeltésnek nevezte.

Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának vezetője hazugsággal vádolta a magyar kormányfőt, és arra kérte az Európai Néppártot, hogy zárják ki a Fideszt.

A vita végén Timmermans azt mondta, várják a kormány válaszát a kérdéses ügyekben. A vitáról azt mondta, hogy csak akkor tesznek jogi lépéseket, ha az alapszerződést megsértik.