Lex CEU: EP-képviselőket világítana át ifjabb Lomnici

Fotó: MTI/MTVA / Soós Lajos / MTI/MTVA / Soós Lajos

-

Az alkotmányjogász szerint komoly gondok vannak az egyetem akkreditációjával, és az érintheti a diploma érvényességét is.


Át kell világítani azt a 226 képviselőt, aki a DC Leaks által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint Soros Györgynek, a CEU alapítójának támogatását élvezi – mondta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász az állami tévében. Ha kiderül, hogy idegen érdekeket szolgál 226, 11 bizottságban és 26 delegációban érintett képviselő, akkor ennek kell, hogy legyen következménye. Számos állami vezetőnek korábban le kellett mondani, ha ilyen kiderült róla – mondta ifjabb Lomnici, és botránynak nevezve a történteket.

Az ügyben a 17 felszólaló közül 11 rajta volt ezen a bizonyos Soros-listán, a magyar miniszterelnök elleni személyeskedő kirohanásaikkal saját érdekeiket védték – mondta az alkotmányjogász. Szerinte az egyetem hozzáférhető dokumentumai alapján komoly gondok vannak a CEU akkreditációjával, ami a diploma érvényességét érintheti.

Ifjabb Lomnici szerint erőteljesen megkérdőjelezhető, hogy ebben a kérdésben Soros Györgyöt – aki nyilvánvalóan elfogult – meghallgatták. "Anders Breiviket meg lehet hallgatni akár élet és testi épséggel kapcsolatos kérdésekben, vagy Staller Ilonát – aki Cicciolinaként elhíresült és olasz képviselő volt - akár a nemi erkölcs kérdésében " – mondta. Szerinte mindez tovább mélyíti azt az aggályt, hogy a jelenlegi brüsszeli vezetés alkalmatlan.