Lex CEU: Budapesten marad az egyetem

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Minden tevékenységét Budapesten fogja végezni a CEU a 2017/2018-as tanévben – mondta Michael Ignatieff. Az egyetem elnök-rektora tudomása szerint Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott felvette a kapcsolatot New York állam illetékeseivel.


„Nem fogunk bezárni. Budapest az otthonunk" – mondta Michael Ignatieff, aki reméli, hogy mihamarabb hosszú távú, a CEU Budapesten maradását biztosító megállapodás fog születni. Az egyetem elnök-rektora szerint "a magyar kormány térfelén pattog a labda, arra várunk, hogy konstruktív tárgyalásokat folytassanak New York állammal." A jelentkezők számában nem tapasztaltak visszaesést, de gyors megoldásra van szükség ahhoz, hogy jövőre is változatlanul tudjanak diákokat toborozni. Ezt ugyanis az egyetem a mostani formájában már nem fogja tudni megtenni a módosított felsőoktatási törvény értelmében.

Ignatieff szerint az elmúlt két hónapban tanúsított ellenállásnak hála most erősebb pozícióban vannak, mint amikor a parlament elfogadta a felsőoktatási törvény módosítását. A rektor szerint nem csupán a CEU, hanem az összes magyarországi egyetem szabadságáért küzdenek.

Súlyos hiba lenne azt gondolni, hogy a kormány halogatással vagy a törvényi környezet további szigorításával ráveheti a CEU-t a távozásra – mondta Ignatieff, aki szerint ez a lehető legjobb hely egy egyetemnek.

„Az elmúlt hetek eseményei még inkább tudatosították bennünk, hogy kötelezettségeink vannak a várossal és az országgal szemben. Maradnunk kell, ameddig csak lehet" – mondta Enyedi Zsolt. A magyar ügyekért felelős rektorhelyettes szerint bár a CEU-nak nincs hatása sem a tárgyalásokra, sem az Alkotmánybíróság vagy a Velencei Bizottság állásfoglalására, illúzió azt gondolni, hogy meg lehet oldani a kérdést az egyetem szempontjainak figyelembevétele nélkül. Az elmúlt hetekben rendkívüli segítséget kaptak a magyar társadalomtól, a magyar és a nemzetközi felsőoktatás képviselőitől és a Magyar Tudományos Akadémiától is – mondta Enyedi.

Kérték a kormányt, hogy pontosan definiálja, milyen oktatási tevékenységek kellene végezniük New York államban a módosított felsőoktatási törvény értelmében, de nem kaptak egyértelmű választ – mondta a rektorhelyettes.

Ignatieff bejelentette, hogy június 22-én nemzetközi konferenciát rendeznek az akadémiai szabadságról, a tanácskozás főszónoka Mario Vargas Llosa Nobel-díjas író lesz. Az egyetem tanévzáróján Joachim Gauck volt német elnök veszi át az intézmény Nyitott Társadalom Díját.