Lex CEU: Brüsszel eljárást indít Magyarország ellen

Fotó: ANADOLU AGENCY / Dursun Aydemir

-

A bizottság szerint a rövid határidő és a feltételek megsértik az EU-ban elvárható jogbiztonságot.


Az Európai Bizottság úgy döntött, kötelezettségszegési eljárást indít a magyar kormány ellen a lex CEU miatt. A bizottság szerint a letelepedés és szolgáltatások szabadságával kapcsolatos EU-s szabályokat sérti a magyar törvény – írja a 444.

A magyar kormány eddig azt mondta, hogy Brüsszel nem köthet bele a törvénybe, mert az kifejezetten az EU-n kívüli egyetemek engedélyezéséről szól. A bizottság viszont úgy látja: a kormány szűk határidővel lehetetlen feltételeket szabott a CEU-nak, megsértve az Európai Unióban elvárható jogbiztonságot.

Első lépésében a bizottság összeírja, hogy szerintük mit kellene változtatni a törvényen, erre a magyar kormány írásban reagál. Ha ez nem tetszik a bizottságnak, akkor ismét levelet küld, már konkrét intézkedéseket követelve. Ha nincs kompromisszum, a bizottság az EU bíróságához fordulhat, és ha ott is egyetértenek, hogy a törvényt meg kell változtatni, akkor a módosítás kötelező. Attól kezdve folyamatosan kamatozó pénzbüntetés jár a módosítások elodázása esetén.

A biztosok foglalkoztak a nemzeti konzultáció kérdéseivel is. A biztosok szerint aggályos, hogy a magyar kormány a kérdésekkel megtéveszti a magyar állampolgárokat. Ezt tovább vizsgálják még. A bizottság a menekülteket tranzitzónába záró törvénnyel szemben is vizsgálódik, egyelőre szakértői szinten tárgyalva a magyar kormánnyal.