Lex CEU: az USA szerint a tagállamokkal kell tárgyalnia a kormánynak

Fotó: Polyák Attila

-

Balog Zoltán megköszönte a washingtoni oktatási miniszter válaszát.


Levélben köszönte meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az amerikai szövetségi oktatási miniszternek, hogy tudomásul vette a magyar felsőoktatási törvény módosítását, valamint azt, hogy megjelölte a tárgyalásra jogosult szövetségi államokat. Betsy DeVos júniusban írt Balognak és Palkovics László oktatási államtitkárnak, erre válaszolt a magyar miniszter.

DeVos azt írta, tisztában van azzal, hogy a jogszabály más, az Egyesült Államokhoz kötődő felsőoktatási intézményeket is érinthet. Az USA-ban az oktatás elsődlegesen szövetségi tagállami és helyi felelősség. Tagállami szintű jogkörök a legtöbb felsőoktatási intézmény jogállásával kapcsolatos ügyek, valamint a diploma-kibocsátási jogosultsága. A tájékoztatás szerint a Magyarországon felsőoktatási tevékenységet végző összes amerikai intézmény megkapta oklevelét vagy engedélyét az illetékes tagállami szintű hatóságtól, és rendelkezik akkreditációval.

DeVos tudomásul vette Balog javaslatát, hogy vizsgálják meg egy nemzetközi megállapodás aláírásának lehetőségét az Emberi Erőforrások Minisztériumával, de az ilyen megállapodások megtárgyalására a tagállami szintű hatóságok a megfelelő partnerek. Az amerikai miniszter azt írta: úgy tudja, a magyar kormány már elkezdte felvenni a közvetlen kapcsolatot az érintett tagállamokkal, ahol akkreditálták az intézményeket. DeVos reméli, hogy tisztázni tudják a rendezetlen kérdéseket.

Balog szerdai levelében köszönettel fogadta az amerikai miniszter szívélyes válaszát, és azt, hogy tudomásul vette a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos módosításokat. Az emberi erőforrások minisztere szerint Maryland, Massachusetts és New York illetékesei jelezték tárgyalási szándékukat, és a magyar kormány képviselője fölvette velük a kapcsolatot. Balog reméli, hogy a "bonyolult jogi kérdést minél előbb kölcsönös megelégedésre rendezni tudják, hiszen a Magyarországon jogszerűen működő amerikai felsőoktatási intézmények erősítik a magyar-amerikai kapcsolatokat".