Lex CEU: A rektor szerint elhagyhatja Magyarországot az egyetem

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Eddig hat ország jelentkezett a CEU-ért. A rektor szerint lehet, hogy menniük is kell. Szerinte a magyar kormány rosszul mérte fel, mi lesz a Trump-kormányzat reakciója.


Ha addig más nem történik, a CEU működési engedélye októbertől visszavonható lesz, és az egyetem nem tud majd hallgatókat toborozni – mondta az egyetem rektora. "Nem zárunk be, de lehet, hogy el kell hagynunk az országot" – mondta Michael Ignatieff. A CEU 6 országtól kapott ajánlatot az egyetem befogadására, de a rektor szerint továbbra is azért küzdenek, hogy Budapesten maradjanak.

Ignatieff szerinte "komoly számítási hiba" volt a magyar kormány részéről azt hinni, hogy Donald Trump kormánya is felsorakozik mögé a CEU ellenében. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök azt hihette, hogy a washingtoni kormányzat nem törődne egy amerikai intézmény bezúzásával, mert CEU "a liberalizmussal és minden egyéb gyűlölt dologgal társítható". Az amerikai kormány azonban már az első pillanattól "rendkívül egyenes módon" viselkedett – mondta a rektor.

Ignatieff szerint Orbán "hosszú ideje tartó vendettájáról van szó" a CEU-t alapító Soros György ellen.

“Magyarországon nincs fasizmus” – mondta a rektor, aki szerint Orbán “populista demokrata, aki szabad, tisztességes választásokon győzött, Budapest nem a kommunista Magyarország vagy a fasiszta Németország mélyfagyasztott állapotában van".

Ignatieff szerint nem kell mindenben Vlagyimir Putyin orosz elnök kezét keresni. "Putyinnak akkora hatalmat tulajdonítunk, amilyenről ő csak álmodhat, nagyobbra pumpáljuk, mint amekkora valójában."

A CEU ügye határvonal, mivel ha Európa szívében egyetemeket lehet bezárni, felmerül a kérdés, hogy az mit jelent a demokrácia jövőjére nézve. "Szabad intézmény vagyunk, és ez az egész ügy az ellenőrzés szándékáról szól" – mondta a rektor.