Lex CEU: A parlament megszavazta a szigorítást

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A jogszabály is szükséges a CEU ellehetetlenítéséhez. Ha nem sikerülne megegyezni Trump kormányzatával, januártól már nem működhet az egyetem.


A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A felsőoktatási törvény módosítását 123 kormánypárti igen és 38 nem szavazattal fogadták el kedden a kormány kezdeményezésére.

Ha az egyetem székhelye egy föderatív államban van, és a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a szövetségi kormányzat jogosult, akkor a nemzetközi szerződésnek a központi kormánnyal létrejött előzetes megállapodáson kell alapulnia. Ezeket az előzetes megállapodásokat a föderatív állam kormányával a törvény hatályba lépése után fél éven belül meg kell kötni.

A CEU esetében ez azt jelenti, hogy a budapesti kormánynak a Trump-adminisztrációval kellene előzetes megállapodást kötnie. Az oktatási ügyekben egyébként Trumpéknak nem sok dolguk van – ez állami hatáskör –, ha ehhez tartják magukat és nem írnak alá megállapodást, akkor azzal máris megszüntették a CEU-t. Ezt a kitételt egyébként hétfőn írták bele a tervezetbe, azután, hogy kiderült, a CEU ügyében New York állammal kellene tárgyalnia és megállapodnia a magyar kormánynak.


Optimális működés

A módosítás szerint feltétel lesz az is, hogy a külföldi felsőoktatási intézmény a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősüljön. Ez minden országra, míg az államközi szerződés feltétele a tengeren túli országokra vonatkozik majd. Az itt folytatni kívánt képzésnek és oklevélnek államilag elismert felsőfokú fokozatot adó képzésnek kell minősülnie.

A feltételeket nem teljesítő intézmények már 2018. január 1-jétől nem vehetnek fel elsős hallgatókat.

A módosítás indoklása szerint EU-n kívüli külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi működése akkor lehet optimális, ha arról a származási ország és Magyarország kormánya is tudomással bír, és mindkét kormány támogatását fejezi ki az adott intézmény és képzései új helyszínen történő működése kapcsán. A külföldi felsőoktatási intézmény a magyar jog szerinti oklevél kiállítására nem jogosult.


Jogok, előjogok

A törvényalkotási bizottság előtt hétfőn Palkovics László oktatási államtitkár – Répássy Róbert fideszes alelnökkel együtt – azt mondta, hogy a változtatás nem érinti a Közép-európai Egyetemet (KEE), az nem fog megszűnni, nem kerül ki a felsőoktatási törvény intézményeket felsoroló mellékletéből. A CEU, illetve KEE kettős identitással bír, míg Magyarországon az utóbbi szerepel a törvényben, vesz fel és oktat hallgatókat, alkalmazza tanárait, addig a CEU az Egyesült Államokban van bejegyezve, miközben ott nem folytat semmilyen képzést. Szerinte az egyetem kettős identitását nem ismerik azok, akik a fennmaradásáért tüntetnek.

Balog Zoltán hétfői expozéjában kijelentette: a külföldi egyetemek ügyében javasolt törvénymódosítás Magyarország, a magyarok érdekeit szolgálja, az új szabályok betarthatóak, "jogokat biztosítanak, és nem előjogokat". Szerinte Magyarországnak érdeke, hogy minél több autonóm, nemzetközileg elismert, a magyar tudástőkét elősegítő felsőoktatási intézménye legyen, az viszont nem érdeke, hogy olyan nemzetközi befolyásolási kísérleteknek engedjen teret, amelyekkel törvényesen választott kormányt vagy elnököt akarnak ellehetetleníteni. Soros György szervezetei ilyen "álcivil ügynökszervezetek", és


elszántak vagyunk abban, hogy ezt a tevékenységet minden törvényes eszközzel megakadályozzuk"

– mondta Balog.

A törvénymódosítást a kormány javaslatára kivételes eljárásban, egy nap alatt tárgyalta meg és fogadta el a parlament.