Lex CEU: A kormányszóvivő szerint bukott liberális politikus a rektor

Fotó: Polyák Attila

-

Egy brit és egy német lap foglalkozik a CEU ügyével és a magyarországi helyzettel.


„Az urbánus értelmiségi Ignatieff valószínűtlen jelölt arra, hogy Orbán Viktor, »Magyarország populista miniszterelnöke« szemében mumussá váljék" – írja a The Observer. Robert Tait szerint Kovács Zoltán szóvivő azt mondta: a CEU rektora, a "Kanadából jött, bukott liberális politikus" a nyilvánosság előtt félremagyarázza, a tanszabadság elleni támadásnak állítja be a felsőoktatási törvényt.

Tait szerint e nyilatkozatok arra vallanak, hogy a magyar kormányt váratlanul érte az ellenállás ereje a parlamentben néhány nap alatt gyorsított eljárásban elfogadott törvénnyel szemben.

A Lex CEU-nak nevezett törvénnyel a kormány újabb frontot nyitott a Soros Györggyel szembeni háborúban, amelyet a magyar kormány abban a hiszemben hirdetett meg, hogy csekély ellenállásba fog ütközni Donald Trump amerikai elnök részéről. A Soros elleni támadással egy időben Orbán Viktor újabb EU-ellenes rohamot is indított az „Állítsuk meg Brüsszelt!" című konzultáció formájában.

Vannak arra utaló jelek, hogy Orbán tévesen mérte fel a hangulatot, és a CEU elleni támadással alkalmat adott az EU-nak a cselekvésre az egyre inkább autoriter vezetési módszereivel kapcsolatos, régóta fennálló aggályok ügyében is – írja a The Observer.

Kovács szerint ugyanakkor az EU fellépése a CEU-ügyben „összességében alapvetően az illegális migrációról szól". „Amit az idén érvényesíteni akarnak és át akarnak erőltetni, az a kvótarendszer, és az, hogy Európa befogadóbb legyen az illegális migrációval szemben" – mondta a kormányszóvivőt.

Michael Ignatieff erre úgy reagált: "Érti-e (Kovács Zoltán), hogy a szavai mire vallanak?" A CEU rektora szerint a kormányszóvivő kijelentéseiből az következtethető, hogy "a magyar kormány valamilyen politikai műveletet folytat", mert van valamilyen cselekvési terve a migrációval kapcsolatban, és "okos húzásnak tartja egy olyan intézmény megtámadását, amely 25 éve Magyarország életének részese".

Ignatieff szerint mindez „tökéletesen egyértelművé" teszi, hogy „politikai támadásról van szó egy olyan ügy szolgálatában, amely engem nem érint".

A CEU rektora a felsőoktatási törvény módosítását a tanszabadság elleni "olyan kirívó, diszkriminatív" támadásnak nevezte, amilyenre a második világháború óta nem volt példa Európában. Szerinte a CEU semmilyen körülmények között nem zár be, és tárgyalások útján fogják megtalálni a megoldást.


Bele kell magyarázni

Orbán Viktor miniszterelnököt nem lehet antiszemitizmussal vádolni, és pártja, a Fidesz vezető politikusai ugyan nem tesznek antiszemita kijelentéseket, de "elnézik" hűséges támogatóik ilyen megnyilatkozásait – írja a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Reinhard Veser szerint adódik az a kérdés, hogy mi a valódi meggyőződés és mi tekinthető taktikázásnak.

Ez a kérdés a politika más területeire is érvényes, így a sajtószabadság, az igazságszolgáltatás függetlensége, a demokrácia és az EU ügyére. Orbán kiáll mindezen ügyek mellett, és ugyan a nemzet vérségi kötelékéről és az "illiberális demokráciáról" beszél, de úgy fogalmaz, hogy szavaiba "bele kell interpretálni" egyet s mást ahhoz, hogy "Európa-ellenes és antidemokrata ördögként lehessen ábrázolni".

Ezért a vele szemben megfogalmazott kritika egy része a múltban néha "kissé hisztérikusnak" tűnt – írja Veser. Szerinte Magyarországon “nem lebontják" a demokratikus és jogállami normákat, hanem „egy hosszú folyamat révén lecsiszolják" őket. Azonban mindez a CEU és a civil szervezetek ügyével kapcsolatban "új minőséget" ért el.

Valószínűleg "nem véletlen", hogy ezzel együtt gyengülni látszik Orbán gátlása az antiszemita sztereotípiák használatával kapcsolatban. A kormányfő személyesen támadja „George Soros magyar származású zsidó pénzügyi befektetőt", és nem tárgyilagos kritikáról van szó, hanem Orbán szavai szerint a Soros-féle erők teljes kiszorításáról – írja a FAS.

Bizonyos körökben Soros neve már egy ideje a „világuralomra törekvő zsidókat" jelképezi, és Orbán ugyan "természetesen nem mond ilyesmit, de nem is kell neki, elég, ha a Fideszhez közel álló hűséges média fonja tovább a szálat".

Orbánt a szavai alapján nem lehet antiszemitának vagy szélsőjobboldalinak nevezni, de „aljas a játék, amelyet játszik".