Lex CEU: A Jobbik aláírja az alkotmánybírósági beadványt

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A párt képviselője szerint elutasítják Sorost és Orbánt is.


A Jobbik frakció minden tagja aláírja a felsőoktatási törvényről szóló alkotmánybírósági beadványt – mondta Szávay István. Az országgyűlési képviselő szerint Magyarországon diktatúra épül, ennek egy állomása, hogy a Fidesz egy nap alatt megpróbál ellehetetleníteni egy egyetemet.

A Jobbik nem akar választani Orbán Viktor és Soros György között, elutasítja „azt a szélsőliberális szemléletet", amelyet Soros és a hozzá köthető intézmények képviselnek, és elutasítja a Fidesz hatalmi arroganciáját is – mondta Szávay.

Szerinte a kormánynak nem a CEU-val van problémája, és ha komolyan venné saját állításait, hogy a tüntetéseket Soros szervezi és a kormány megdöntése a célja, akkor "megtehetné, hogy ellene


eljárást indít alkotmányos rend megdöntésére irányuló szervezkedés vádjával".

Szávay szerint Palkovics László oktatási államtitkár brüsszeli nyilatkozata – hogy a CEU a feltételek elmaradása esetén is folytathatná tevékenységét – ellentmond a korábi kormányzati nyilatkozatoknak, miszerint Magyarországon mindenkinek be kell tartani a törvényeket.

Ha most igent mondanak a jogállamiság megsértésére, akkor bárki sorra kerülhet, "legközelebb jönnek


a hagyományőrzők, a polgárőrök vagy éppen a motorosklubok"

– mondta Szávay.

A képviselő az elnökség szavazati arányáról nem kívánt nyilatkozni és azt sem tudta megmondani, technikailag melyik párt aláírásgyűjtését támogatják.