Lewis Hamiltonnak jót tett a bulizás

Fotó: MTI/EPA / Olivier Hoslet

-

A Mercedes világbajnokának tökéletesen sikerült a barbadosi feltöltődése a lengén öltözött nők körében, és száz százalékos hétvégét hozott össze a Belga Nagydíjon. Spában volt azonban még néhány figyelemre méltó teljesítmény és epizód. Összeszedtük a belga futam „leg"jeit.


Lewis Hamilton keserű szájízzel hagyta el a nyári szünet előtt a Hungaroringet, ahol egészen bizarr módon minden összejött neki: a főnöke által elfogadhatatlannak nevezett rajt után kicsúszott, ütközött, még egy büntetést is kiharcolt magának, és az egész vesszőfutása egy hatodik helyre volt elég. A világbajnoki pontverseny stabil éllovasa mintha nem is önmaga lett volna, és ő is elismerte, hogy azt se tudta, hol van.

Három héttel később, és néhány – a megjelent képek alapján kiadós – buli után összeszedetten és éhesen érkezett meg Belgiumba, majd sorozatban a hatodik, összességében az idei tizedik pole pozíciójával megágyazott az idei hatodik győzelmének, és a dobogón teljes joggal jelenthette ki, hogy száz százalékos hétvége volt.

A világbajnoki második Nico Rosberggel szemben 28 pontra hízó előnyével, és a harmadik Sebastian Vettel nullázásával most már egyre komolyabban veheti a világbajnoki esélyeit.

Belgiumban azonban volt még néhány figyelemre méltó teljesítmény, melyekről a futam összefoglalója mellett érdemes megemlékezni.


A legboldogabb versenyző kétségkívül Romain Grosjean volt, aki már a leintés után is alig bírt magával, és majd kiugrott a bőréből örömében. Teljes joggal, hiszen 2013 óta először sikerült dobogóra állnia (az Amerikai Nagydíj óta még az első hatban sem tudott végezni), és karrierje során tizedik alkalommal végzett az első háromban.

Mindezt úgy, hogy a kilencedik helyről rajtolt. A Lotus francia pilótájának a dobogós helyezéséhez kellett ugyan az addig harmadik helyen autózó Sebastian Vettel balszerencséje, de ez feltehetően semmi nem von le az öröméből, a leintés után annyira elöntötték az érzelmek, hogy alig bírt megszólalni a rádióban.

Grosjean megdolgozott a szerencséért, egészen hihetetlen szenvedéllyel versenyzett, amiről Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo és Sergio Pérez is első kézből kapott megerősítést az előzéseinél. A bizonytalan jövővel küszködő Lotusnál már nagyon kellett egy kis pezsgőzés.Bár sokan esélyt sem kaptak, hogy bizonyítsanak – a jó formában lévő Nico Hülkenberg és Pastor Maldonado már a futam elején feladni kényszerült a versenyt –, a legkeserűbb ember a Belga Nagydíj után mégis Sebastian Vettel lehetett, akinek nagyjából egy körön át kellett volna még feltartania Romain Grosjeant a harmadik helyért, de a jobb hátsó kerekének a durrdefektje az Eau Rouge után megakadályozta ebben.

Mindenki az esőtől várta a drámát az utolsó körökre, de végül mégis csak a Pirelli gondoskodott róla. Persze ez is nézőpont kérdése, a gumigyártó arra hívja fel a figyelmet, hogy a Ferrari egykiállásos taktikája volt sok a guminak. Vettelt mindenesetre alig lehetett lecsillapítani a verseny után: „Az ilyesmi nem elfogadható. Ha ez 200 méterrel hamarabb történik, én most nem is állnék itt” – dühöngött a Ferrari német versenyzője.

Vettelnek halvány matematikai esélye van még ugyan, de a mostani nullázásával gyakorlatilag elköszönhet attól az esélytől, hogy első ferraris évében világbajnok legyen. Az pedig külön keserűség számukra, hogy mindez a Ferrari 900., Vettelnek pedig a 150. futamán történt.Vettel azonban még a durrdefektjével együtt is előrébb végzett Belgiumban, mint a két McLaren. Fernando Alonsónak és Jenson Buttonnak így mindenképp jár a legtürelmesebb versenyző cím, és nemcsak erre a hétvégére, hanem az egész évre. Az pedig már-már bájos, hogy még mindig őszintén meg tudnak lepődni azon, hogy a Honda most már elvileg továbbfejlesztett erőforrásai sem képesek felnőni a feladathoz – a 17-18 helyet szerezték meg az időmérőn, egy másodperces lemaradással az előttük lévőktől, de egy gigabüntetésnek köszönhetően végül a mezőny végéről rajtoltak.

Egyre hihetetlenebb, hogy ebben a nyomorúságos helyzetben is képesek megtalálni a pozitívumokat – a valóban nevetségesen hangzó 105 helyes rajtbüntetés hírére Fernando Alonso például rekordot emlegetett és tortát követelt, Jenson Button pedig a rajt előtt azzal poénkodott, hogy mivel az utolsó helyről indul, legalább senki sem fog beleszállni hátulról.

A rendíthetetlen optimizmus Buttonban kissé elapadt a nap végére, most először beszélt ugyanis arról, hogy nem tudta élvezni a versenyt. Fernando Alonsóban azonban még dolgoznak a boldogsághormonok: a nagydíj után a Twitteren ugyanis csak annyi mondanivalója volt, hogy a mostani volt 2004 óta a legjobb rajtja, és úgy általában pedig a legjobb versenye Spában.Egy évvel az után, hogy a Toro Rosso sokkolta a mezőnyt a bejelentéssel, hogy 2015-ben egy 17 éves kamaszt fog az autójába ültetni, Max Verstappen a Belga Nagydíjon kiérdemelte a legtökösebb pilóta címét. A váltócsere miatt a 18. helyre sorolt Verstappen az ötödik körben már a pontszerző tizedik helyért volt versenyben, és utána is szívósan üldözte az ellenfeleket, és még akár lehetetlen helyzetből is képes volt eléjük kerülni. Mint például a sauberes Felipe Nasr elé a 11. körben.Rég láttunk ilyen bátor manővereket, Verstappen előzési hajlandósága pedig csak jót tehet a sportágnak. Ráadásul a fiatal holland a cukiság terén is tud mit kínálni: az édesapját, a rajongók körében legendás Jos Verstappent is elvitte magával a rajtrácsra:


Surprise for my dad who still has a lot of fans. He will be joining me on the starting grid. #BelgianGP #F1

Posted by Max Verstappen on Sunday, August 23, 2015

A legészrevétlenebb versenyző címét a stabil második helyet hozó Nico Rosberg érdemelte ki, aki a verseny után önkritikusan bevallotta, hogy elszúrta a rajtot, és onnan már nehéz volt felszítani a győzelmi esélyeket. Ennek ellenére beleadta a magáét a Mercedes idei hetedik kettős győzelmébe, bár ebből a futam alatt nem sokat láttunk. A pezsgőzés alatt viszont nagy valószínűséggel már azon járt az agya, hogy miként tud a leggyorsabban lelépni a pályáról, hogy még időben hazaérjen első gyereke megszületésére.