Levideózták Zselykét, a magyar farkast Aggteleknél

-

A természetvédők és a szakemberek szerint a felvétel igazolja az állatfaj állandó jelenlétét az Északi-középhegységben.


A WWF Magyarország közleményében kiemeli, hogy a farkasok jelenléte természetvédelmi szempontokból rendkívül előnyös, mivel más vadfajok szabályzásával nagymértékben hozzájárulnak az erdős tájak egészséges működéséhez.


A most közzétett videón az idén nyáron elnevezett fiatal nőstény, Zselyke látható, amint éberen tájékozódik az erdőben, valószínűleg a fajtársaival tartva kapcsolatot.A vadon élő farkasok a településektől távol, a nagy kiterjedésű erdők háborítatlanabb részein élnek. Kiváló hallásuknak és szaglásuknak köszönhetően az embert messze elkerülik, így megpillantásukra alig van esély, leginkább csak a nyomaikkal lehet találkozni. A szakmai vélemények szerint ugyanakkor a ragadozófaj sosem tűnt el teljesen Magyarországról, a Kárpátokhoz tartozó Északi-középhegységben mindig előfordult néhány portyázó egyed.

A közlemény szerint a farkasokat az erdei élővilág „karmestereinek” is nevezik, mivel irányítják a növényevő nagyvadfajok – szarvasok, őzek, vaddisznók – térbeli elhelyezkedését, és elejtik a beteg vagy sérült egyedeket. A növényevők visszaszorítása további növény- és állatfajok ezreire hat kedvezően.


Büszkék vagyunk rá, hogy az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság felügyelete alá tartozó tájakon a farkas élőhelyet talál, és az állomány jelenléte folyamatos

– idézi a közlemény Veress Balázst, az intézmény igazgatóját.

A szakember a közleményben hangsúlyozza, az aggteleki és zempléni farkasok rendkívül félénkek, az elmúlt 10 évben semmiféle olyan incidensről nem tudnak, amelynek során a ragadozók háziállatban tettek volna kárt. Ugyanakkor az utóbbi időkben sem szűnt meg a farkasok kilövésének veszélye, ami ellen vadfigyelő kamerákkal, tereplátogatásokkal, valamint a vadásztársadalomnak a természetvédelmet partnerként elfogadó tagjai közreműködésével igyekeznek védekezni.