Levetítik Makk Károly Szerelem című filmjét Cannes-ban

-


A cannes-i filmfesztivál Cannes Classics nevű szekciójában levetítik Makk Károly 1971-es Szerelem című filmjét.

A Filmalap közleménye szerint "a három színészóriás, Törőcsik Mari, Darvas Lili és Darvas Iván főszereplésével 45 évvel ezelőtt készült film felújított változatát a Filmalap kezdeményezésére mutatják be" a fesztiválon.

A Szerelem központi témája két asszony különös kapcsolata: mindkettejük életének középpontjában ugyanaz a férfi áll. Az 1950-es években játszódó filmben egy fiatal tanárnő hűségesen várja haza a politikai okokból bebörtönzött férjét, miközben haldokló anyósát ápolja és elhiteti vele, hogy fia Amerikában filmezik, boldog és megtalálta élete célját.

A Szerelem nemzetközi premierjét 1971-ben tartották a cannes-i filmfesztiválon, ahol elnyerte a zsűri díját. Az eredeti 35 mm-es film felújítása 4K digitális hordozóra a Magyar Művészeti Akadémia pályázati támogatásával a MaNDA közreműködésével a Focus-Fox Stúdióban és a Magyar Filmlaborban készül. A teljes körűen restaurált Szerelem Cannes-ban lesz látható először.

A nemrég 90. születésnapját ünneplő Makk Károlynak összesen hat filmjét mutatták be a cannes-i filmfesztiválon 1955-87 között. A 80 éves Törőcsik Mari '76-ban Maár Gyula Déryné, hol van? című filmjéért nyerte el a legjobb színésznő díját Cannes-ban.

A tervek szerint mindketten személyesen vesznek részt a felújított és digitalizált Szerelem cannes-i díszbemutatóján.

Szintén a Cannes Classics válogatásban mutatják be a Close encounters with Vilmos Zsigmond című új francia dokumentumfilmet az idén januárban elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőrről. Vele készült tavalyi interjúnkat itt olvashatod.

A Cannes Classics teljes idei programja itt található.