Levetették a menekültekért tüntetők plakátját a Bazilika kerítéséről

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A szervező MigSzol csoport tagjai szerint kerítés helyett iskolákat, kórházakat, lakásokat kellene építeni. A bevándorlóknak is.


A migránsokért szerveztek szolidaritási tüntetést Budapesten, a Bazilika előtt a MigSzol csoport tagjai.


A szervezők felhívásában az olvasható, hogy a magyar kormány „újabb és újabb falakat emel a társadalom különböző rétegei között, harcol és vaktában lövészárkokból lövöldözik”. Szerintük határzár helyett iskolákat, kórházakat, lakásokat kellene inkább építeni magyaroknak és bevándorlóknak egyaránt. A szerb-magyar határra tervezett fal építési költsége a tervezési fázisban annyiba kerül, mint a magyar állam 11 évi menekültügyi költségvetése, a jelenlegi számok alapján.

A demonstrálók este 6 órától gyülekeztek a Bazilika előtt, innen vonultak a Parlamenthez. Munkatársunk beszámolója szerint egy férfi nem sokkal a tüntetés kezdete után levetette a szervezők plakátját a kerítésről. Róla egyelőre csak annyit tudni, hogy a Bazilika alkalmazottja. Az aktivisták a felszólításra levették a transzparenst.

Nagyjából ezren lehettek a Szent István téren, ahol mindenki fehér szalagot kapott, hogy annak feltűzésével fejezze ki szolidaritását a menekültekkel. Majd az egyik szervező több vajdasági szervezet közös levelét olvasta fel, amelyben azt írták, képmutatás mások kiközösítése és megalázása, ehelyett inkább a kulturális sokszínűségért kell kiállni.

A tömeg a Szent István térről átvonult a Kossuth térre, ahol a szervezők műanyagból készült "ellenkerítést" építettek, majd széttépték azt. A demonstráció beszédekkel folytatódott a Parlament előtt. Iván Júlia, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa arról beszélt, hogy szerinte fölösleges kerítést építeni a déli határon, az erre fordítandó pénzt másra is el lehetne költeni. Ráadásul szerinte a kerítés nem tartja majd vissza a menekülteket, akik addig már több száz kilométert tettek meg.

A tüntetés rendbontás nélkül véget ért. Munkatársunk beszámolója szerint négy ellentüntetőt kellett a szervezőknek a metróig kísérniük.