Leverte a nigériai hadsereg a Boko Haramot

Fotó: AFP / HO

-

Nigéria északkeleti részén értek véget a harcok.


Legyőzték a kormányerők a Boko Haram terrorszervezetet a harcok által leginkább érintett északkelet-nigériai szövetségi államban. Borno kormányzója azt mondta, habár az iszlamisták továbbra sem riadnak vissza a merényletektől, májusig minden menekülttábor bezár a térségben. Az otthonukból az iszlamisták által elűzött százezrek így hazatérhetnek, őket a kormány támogatni fogja.

Az állam székhelyét, a több mint 1 millió lakosú Maidugurit két évvel ezelőtt csaknem elfoglalták a Boko Haram harcosai. Akkoriban a terrorszervezet Borno 27 körzetéből 20-at az ellenőrzése alatt tartott. A kormányzó bejelentése szerint azonban mostanra legyőzték a szervezetet.

A terroristák hét éve harcolnak egy a konzervatív iszlámon nyugvó állam létrehozásáért Nigéria muzulmán többségű északkeleti részén. A csoport számtalan támadást követett el a rendőrség, a hadsereg, valamint templomok és iskolák ellen. A konfliktus több mint 20 ezer emberéletet követelt 2009 óta, és legalább 2,6 millióan menekültek el az erőszak elől.

Az ENSZ a belső menekültek nagy száma és élelmezésük megoldatlansága miatt humanitárius katasztrófától tart. A Save the Children nemzetközi segélyszervezet szerint mintegy 4,7 millió nigériai van ráutalva az élelmiszersegélyekre, 400 ezer gyereket pedig éhhalál fenyeget.