Levelet is tud kiszállítani a robotholló

Forrás: University of Maryland

-

Könnyű úgy hülyéskedni, hogy az ember mögött egy évek óta zajló, sikeres robotikai kutatás áll. A University of Maryland robotmadarát megtanították arra, amit a Harry Potter-könyvek baglyai tudnak.


A negyedik főverziónál és annak harmadik alverziójánál tart a University of Maryland robotikai intézetének hollója. A madár saját akkumulátorral rendelkezik, szárnyait és farkát azonban hajlékony napelempanelek borítják, így repülés közben tölteni is tudja magát. A holló szárnyai függetlenül mozgathatók, így szabadabban és kecsesebben tud mozogni a levegőben, mint ha csak szimmetrikus szárnycsapásokra lenne képes.


A robotot korábban felszerelték már keresőfénnyel, most pedig egy távirányítással kioldható karmot kapott, amelynek a bemutatásához a csoport egyik tagját roxforti diáknak öltöztették be.A robotholló alapvetően nem játék, hanem egy folyamatosan fejlesztett, a drónoknál és távirányítású helikoptereknél jóval halkabb robot, amely felderítő küldetésekre is alkalmas lehet a jövőben.


A gép jelenleg az ötödik főverziónál tart – a lenti videón a harmadik verziót is meg lehet nézni –, amely már nemcsak a szárnyaival, de beépített propellerekkel is hajtja magát. A propeller lehetővé teszi, hogy nagyobb terheket is meg tudjon emelni a holló.A robot pedig annyira hasonlít a valódi madarakhoz, hogy a kültéri tesztek során arra is volt példa, hogy sasok nézték zsákmánynak a kutatók gépét.