Levélben panaszkodott barátjának, most kilencmilliárdot fizettek érte

Aukciós rekordot döntött a kínai szépírással készült dokumentumok között egy 11. századi levél, amely 207 millió jüanért, vagyis nagyjából 8,8 milliárd forintért kelt el egy pekingi árverésen.


A levél Ceng Kung kínai tudós utolsó fennmaradt munkája, amelyet több mint kilencszáz évvel ezelőtt vetett papírra. Kungot a Szung-dinasztia (960–1279) idejének egyik legjelentősebb prózaírójaként tartják számon. A most elárverezett levelét élete utolsó éveiben írta egy barátjának, akinek a politikai nehézségekről panaszkodik benne, és arról, hogy magányosnak érzi magát. „Ebben a levélben kiönti a szívét” – mondta az aukciósház szakértője a licit kezdete előtt.

A dokumentum most a saját aukciós rekordját döntötte meg: 2009-ben ez lett az első, kínai szépírással készült mű, amely több mint 100 millió jüanért cserélt gazdát.

A dokumentumot a nagy művészetkedvelő hírében álló filmmogul, Vang Csung-csün vásárolta meg a China Guardian aukciósház vasárnap esti licitjén. Ő volt az, aki pár évvel ezelőtt 61,8 millió dollárt (17,1 milliárd forint) fizetett Van Gogh Csendélet, váza százszorszépekkel és pipacsokkal című munkájáért egy New York-i aukción.